Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
De herdenking begon al in februari, met bezoeken van de werkgroep aan de scholen in de gemeente Woensdrecht.
De herdenking begon al in februari, met bezoeken van de werkgroep aan de scholen in de gemeente Woensdrecht.

Uitgebreide viering 75 jaar bevrijding

GEMEENTE WOENSDRECHT – Dit jaar is het 75 jaar geleden dat onze regio werd bevrijd. Die mijlpaal wordt in de hele regio uitgebreid gevierd. Er is veel te kiezen, want het programma in de gemeente Woensdrecht is overvol.

In zijn toespraak op 4 mei vroeg burgemeester Steven Adriaansen zich hardop af hoe je het onmenselijke menselijk maakt. De gemeente Woensdrecht werkt samen met de werkgroep 75 jaar bevrijding en de andere Brabantse Wal gemeenten aan een onvergetelijk herdenkingsjaar. Dat begon in februari al met een bezoek aan de scholen in de gemeente, waar de kinderen het boek "Spion van Oranje", dat gaat over de begin dit jaar overleden Woensdrechtse geheim agent Bram Grisnigt, die daardoor voor alle kinderen ineens een menselijk gezicht kreeg. De scholen doen meer: via het cultuurprogramma CuKids van de BWI brengen de scholen ook een bezoek aan het oorlogsmuseum in Ossendrecht, en het project Veteraan in de Klas brengt de herinneringen aan de oorlog ineens dichtbij. Burgemeester Adriaansen benadrukt dat het belangrijk is om de Woensdrechtse jeugd te leren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. In de eigen gemeente is hard gevochten met veel doden tot gevolg.

Eind augustus wordt er in het gemeentehuis een bevrijdingswand geplaatst waarop inwoners van de gemeente Woensdrecht hun eigen gedachten of herinneringen aan de oorlog en de bevrijding kunnen plaatsen. Op zaterdag 28 september start in Ossendrecht de bevrijdingsmars, een wandeling van 44 kilometer naar Dinteloord langs locaties op de Brabantse Wal die belangrijk waren in de Slag om de Schelde. Een dag later, op zondag 29 september is er een gezinsfietstocht. De maand oktober is de maand van de bevrijding, dan barsten de activiteiten echt los. Er zijn wandeltochten en kerkdiensten met bevrijdingsthema, de Heemkundekring presenteert een boek over de Woensdrechtse burgerslachtoffers en op de zondagen is er een bevrijdingstentoonstelling in het voormalige gemeentehuis in Huijbergen. Op zondag 6 oktober verzorgt het orkest "Take Five" een vrij toegankelijk concert in het gemeentehuis, daags tevoren doet gelegenheidsorkest Wachtpost 13 XXXL een toer door alle kernen van de gemeente. Op 19 oktober organiseert Reisclub De Brabantse Wal een rondrit die in het teken staat van de bevrijding van de Zuidwesthoek. Op zaterdag 26 oktober doet een defilé van oude, militaire voertuigen de gemeente aan, het oorlogsmuseum in Ossendrecht is die dag ook geopend. Op 27 oktober volgt een slotevenement, waarover binnenkort meer bekend wordt gemaakt. Bij Non Plus Ultra vindt op woensdag 30 oktober nog een internationaal symposium plaats met als thema "Battle of the Scheldt". www.woensdrecht.nl/75jaarbevrijding/www.bevrijdingbrabantsewal.nl

Meer berichten