Afbeelding

West-Brabants Dialectcafé is weer groot succes

Algemeen

HALSTEREN - Voorzitter Joop van Elzakker sprak meteen al van een 'overweldigende opkomst' en hij had gelijk. In heemhuis Hof van Ram in Halsteren was donderdagavond geen stoel meer vrij. Daarmee stond bij voorbaat vast dat het West-Brabants Dialectcafé weer een groot succes zou worden. En de vele aanwezigen werden zeker niet teleurgesteld. Jan Luysterburg blikt met plezier terug op de succesvolle avond 'waar in de rest van onze provincie met jaloerse blikken naar wordt gekeken.'

Humor
"Frans Nefs is nog steeds de grote drijvende kracht achter de dialectbeoefening in Halsteren en verre omgeving. Op zijn eigen droogkomische wijze kondigde hij de achtereenvolgende artiesten aan.

Paul Asselbergs (Bergen op Zoom) mocht het spits afbijten. Zijn verhaaltjes 'Openbaar vervoer' en 'Groepssex' activeerden al heel snel de lachspieren van het publiek.

Jaantje Hack (Lepelstraat) haalde, geïnspireerd door het jaarthema van de Brabantse Hoeders, herinneringen op aan het 'Zaandpadje' van haar jeugd, dat door haar het 'Schooierspadje' werd genoemd.

Lia Rosendaal (Halsteren) las een vrolijk verhaal voor van Riet Brackx, getiteld 'Sjiek'. Het Sinterklaasfeest speelde daarbij een grote rol.

Ad Borremans (Hoogerheide) had een boeiend verhaal over zijn 'Jirste kjeer', waarmee hij zijn eerste avontuur, op achtjarige leeftijd, op zijn 'koersfietske' bedoelde.

Adri Hoppenbrouwers (Zundert) wilde deze keer een lied zingen, hoewel dit destijds in Ossendrecht niet lukte, omdat ze toen een lege cd-hoes bij zich had. Nu was ze goed voorbereid en ze toonde trots haar cd met muziek. Helaas, er was geen apparatuur aanwezig waarop de muziek kon worden afgespeeld. Daarom vertelde Adri maar uit haar blote hoofd haar hilarische verhaal 'Sekseweele vurliechtieng'.

Serieus
Brigit Bakx-Hermans (Bergen op Zoom) ging op de serieuze toer met haar verhaal (eerder verschenen in het Brabants Boekenweekboek Moeder de vrouw) over de wrange, wanhopige strijd van een echtpaar om een kind te krijgen.

Jan Luysterburg (D'n Ouwe Tol) las eveneens zijn bijdrage aan het Brabants Boekenweekboek voor. In negen miniverhaaltjes met telkens tien jaar verschil beschreef hij de relatie van de hoofdpersoon tot zijn moeder en zijn echtgenote.

Frans Nefs (Halsteren) was ook geïnspireerd door de zandpaadjes van de Brabantse Hoeders. Hij droeg zijn gevoelige gedicht 'Binnepadje' voor.

Ko Nefs (Halsteren) zong, begeleid op de accordeon door Laura van den Hout, een 'Ode aan de meskes van Altere'. Er werd al snel uit volle borst meegezongen.

Thea Borremans (Bergen op Zoom) declameerde de tekst van het allereerste 'Gròòt Berregs Diktee', 25 jaar geleden geschreven door Hans Heestermans. Hans had er zo ongeveer het hele Bergse woordenboek in verwerkt.

Edy Minnebach (Hoogerheide) was de derde auteur die zijn verhaal uit het Brabants Boekenweekboek voordroeg. Als winnaar van de derde prijs in Lith had hij daartoe uiteraard het volste recht. Met ''n Moederart' kroop hij in het gemoed van de moderne vrouw waarvan de kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten.

Rie Roks-Nefs tenslotte veroorzaakte tranen van het lachen met haar aandoenlijke verhaal over 'Botterammebördjes'.

Quiz
Na de pauze was er zoals gewoonlijk een quiz, met deze keer meerkeuzevragen over gezegdes en uitdrukkingen uit Woensdrecht, Bergen op Zoom, Halsteren en Steenbergen. De spreekwoorden uit de eigen woonplaats waren meestal wel bekend, maar veel deelnemers hadden toch wel moeite met het dialect van andere plaatsen. Met name het Berregs werd erg moeilijk gevonden. Winnaar werd het duo Joost Gabriels en Walter van de Watering uit Bergen op Zoom. Zij hadden 56 van de 60 vragen juist beantwoord en oogstten daarmee lof en eeuwige roem."

Het volgende West-Brabants Dialectcafé vindt plaats op donderdag 26 september 2019 in de zaal van Hotel Dekkers te Ossendrecht. (Foto's: Joop van Elzakker)

Afbeelding
Afbeelding