S.O.F.-voorzitters Mario Verkuijl en Rob Michielsen vinden het Brabantse Wal Festival een mooie traditie.
S.O.F.-voorzitters Mario Verkuijl en Rob Michielsen vinden het Brabantse Wal Festival een mooie traditie.

Stichting Openbare Feestelijkheden ondersteunt BWF met plezier

Algemeen

HOOGERHEIDE – Het Brabantse Wal Festival is één groot feest, en hoewel de Stichting Openbare Feestelijkheden het BWF niet organiseert, is de stichting er wél bij betrokken. Zowel de oude als de nieuwe voorzitter van de SOF zijn echte BWF-fans.

De afgelopen 14 jaar hanteerde Mario Verkuijl (54) de voorzittershamer tijdens vergaderingen van de Stichting Openbare Feestelijkheden. Onder zijn leiding was de Koninginnedag – en later Koningsdag – viering in Hoogerheide jarenlang een succes, net als de autopuzzelritten, de gezinsfietstochten, de wandeldriedaagsen, de sinterklaasintochten en de carnavalsoptochten. Zijn grootste verdienste is echter het feit dat hij de S.O.F. wist te verjongen. Rob Michielsen (36) is één van de jongeren die zich tijdens het voorzitterschap van Mario Verkuijl aansloot bij de S.O.F. Rob Michielsen neemt na Koningsdag 2019 het voorzitterschap van de SOF over.

Traditie

"De Stichting Openbare Feestelijkheden organiseert vooral de traditionele feestelijkheden", zegt Rob Michielsen, "en wat ons betreft is het BWF ook een traditie. Onze betrokkenheid gaat dus zeker door, ook als ik straks voorzitter ben. Tot nu toen ben ik als bezoeker bij elke editie van het BWF geweest en het is altijd supergezellig. Het is mooi om daar met de S.O.F. aan te kunnen bijdragen."

Die betrokkenheid begon bij de eerste editie van Primerapop in 2009. Die werd afgelast door de aanslag die dat jaar plaatsvond bij de Koninginnedagviering in Apeldoorn. Het plan was om Primerapop het jaar daarna in een tent te organiseren. "Wij waren zijdelings betrokken bij de organisatie", zegt Mario Verkuijl. "Maar een festival organiseren is niet onze core business, en bracht een groot risico met zich mee. We hebben besloten om niet mee te organiseren, maar we hebben het Brabantse Wal Festival altijd een warm hart toegedragen. Daarom staan we sindsdien elk jaar met zo'n zes mensen van onze stichting bij de ingangscontrole. Daarvoor vragen we geen vergoeding, het BWF krijgt geen subsidie en wij staan helemaal achter de organisatie. Onze betrokkenheid is een soort vriendendienst."

Goede sfeer

De ingang van het Brabantse Wal Festival is de plek waar voor de meeste bezoekers het feest direct begint. "De sfeer is hartstikke goed", zegt Mario. "Wij hebben eigenlijk nooit narigheid meegemaakt. Ik vind het onze taak om mensen hartelijk welkom te heten en te zorgen dat ze zich thuis voelen. Als ze weer weggaan zwaaien wij ze uit. Natuurlijk zie je wel eens iemand die een slok teveel op heeft, die begeleiden wij dan vriendelijk naar buiten. Iedereen vindt het Brabantse Wal iets geweldigs en dat merk je als je in de tent staat. Het is gewoon een gigantisch feest."

Een mooi feestje

Dat beaamt Rob Michielsen, die het feest van dichtbij meemaakte. "De muziek is niet altijd mijn smaak, maar ik vond het optreden van bijvoorbeeld Corry Konings gewoon geweldig. Dat is het mooie van het BWF, al zet je er de radio aan, mensen bouwen hoe dan ook een mooi feestje. Ik vind het bewonderenswaardig hoe een kleine organisatie de regio op de kaart zet met dit festival. De naam 'Brabantse Wal Festival' is perfect gekozen, en die blijven wij mede uitdragen!"