Cor en Corrie Sebrechts en Fred Boers weten alles van BWF-bier.
Cor en Corrie Sebrechts en Fred Boers weten alles van BWF-bier.

De biermanagers Fred en Cor houden het gerstenat lopende

Algemeen

HOOGERHEIDE – Het Brabantse Wal is een feestje, waar het publiek onder het genot van een biertje uit z'n dak gaat op goede muziek. Fred Boers en Cor Sebrechts zorgen dat het bier kan blijven stromen. Zijn zij de belangrijkste mannen van het BWF?

De belangrijkste vinden Fred Boers (54) en Cor Sebrechts (73) zichzelf zeker niet, maar: "Wat wij allemaal doen wordt niet gezien door het publiek. We zijn zo 14 dagen zoet met het BWF en het is hard werken. Dat bier stroomt echt niet zómaar uit de tap!" Al voor er nog maar iets van de BWF-tent te herkennen is aan de Scheldeweg hebben Cor en Fred er een grote klus opzitten. Om de bars te voorzien van water moeten ze zo'n honderd meter tyleenleiding en 80 meter tuinslang aanleggen. Dat duurt even, maar het is niet de moeilijkste klus van de twee biermanagers.

Toezicht

"Samengevat is het onze taak om ervoor te zorgen dat ze aan de bars kunnen blijven tappen. Tijdens het festival zijn er 18 vaten bier 'live', wij moeten erop toezien dat er geen halve vaten overblijven. We moeten dus continu in beeld hebben hoe de vaten ervoor staan en besluiten wanneer een bar gesloten wordt. De organisatie wil natuurlijk niet met een halfleeg vat blijven zitten, dat zou nadelig zijn. Dat betekent overzicht houden en alert zijn, maar we zijn ervaren genoeg om te weten hoe dat werkt."

Beroepseer

Fred en Cor moeten er ook op toezien dat de tap correct werkt. Teveel schuim is funest, en het barpersoneel wijst ze daar genadeloos op. "Als er teveel schuim op het bier zit dan word ik boos", zegt Corrie, de echtgenote van Cor. Zij stond jarenlang achter de tap bij Café de Herberg en in de kantine van Meto. Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan hanteerde ze ook de tapkraan op het BWF. "Een goed biertje tappen is een kwestie van beroepseer", zegt Corrie. "Gelukkig zijn Fred en Cor goed in wat ze doen, dan kunnen wij mooie pilsjes tappen."

Avontuur

Voor hun jarenlange betrokkenheid bij het Brabantse Wal Festival wijzen Cor en Fred één hoofdschuldige aan: Mark Sebrechts. Hij is de zoon van Cor en de buurman van Fred, en wist ze feilloos te betrekken bij 'zijn' festival. "Het feit dat een paar 'gekken' iets besluit te organiseren dat uitgroeit tot een festival als het BWF is natuurlijk wel heel mooi", vinden Fred en Cor. "Het is mooi om deel uit te maken van de vaste, hechte groep die elk jaar bij het BWF betrokken is. Het is een mooi avontuur, en er gebeuren elk jaar leuke dingen. Zo hebben we een koffiezetapparaat, een krijgertje van Freds werk, dat veel kuren heeft maar dat we elk jaar weer aan de praat krijgen. Soms staat er een rij vrijwilligers te wachten op een bakkie!"

Eigen feestje

Hoewel Fred het om gezondheidsredenen iets rustiger aan moet doen, houden Cor en hij allebei van hard werken. "Het aanleggen van de waterleiding is onze eerste klus, daarna moeten we bepalen waar de bars komen, waar de koelkasten staan en hoe de loopruimte eruit moet zien. De grootste klus begint als het BWF is afgelopen", vertellen ze, "dan moet de tent razendsnel leeg zijn want op maandag moet hij worden afgebroken. Pas als dat gelukt is vieren wij ons eigen feestje, met het laatste restje bier."

Cor Sebrechts en Fred Boers