Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Jongeren tijdens het schoolbasketbaltoernooi.
Jongeren tijdens het schoolbasketbaltoernooi.

Volksgezondheid en jeugd

GEMEENTE WOENSDRECHT - Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Woensdrecht heeft het uitvoeringsprogramma 2019 vastgesteld voor activiteiten op het gebied van volksgezondheid en jeugd. Er wordt 55.000 euro besteed aan 25 initiatieven, onder andere op het gebied van dementie, mantelzorg, echtscheidingssituaties, ouderschap en diverse sport- en spelactiviteiten voor jongeren, ouderen en mensen met een beperking.

Het uitvoeringsprogramma kent een aantal nieuwe initiatieven, zoals de activiteit 'zeilen met jonge mantelzorgers', de theatervoorstelling 'mantelzorg monologen' voor professionals en een actieve bewegingsgame om 10 jaar jongerenwerk te vieren. Nieuw is ook het plan om een 'dementheek' te ontwikkelen: een informatiepunt rondom dementie, gericht op alle leeftijden en met diverse materialen.

Een aantal succesvolle activiteiten komt dit jaar terug. Zo is er weer een schoolbasketbaltoernooi en een veldrijdcompetitie voor jongeren en krijgt de wekelijkse sportmix voor basisscholen een vervolg. Ook 'trendy sport' voor jongeren van 13 t/m 18 jaar en de sportinstuif voor kinderen en jongeren met een beperking staat opnieuw op de agenda. Verantwoordelijk portefeuillehouder Lars van der Beek: "Het is een concept dat aanslaat. Jong en oud vindt het leuk om kennis te maken met verschillende sporten en dat zorgt voor resultaat: mensen bewegen meer en een deel van hen wordt daadwerkelijk lid van een club." Het tafeltennistoernooi voor gemengde doelgroepen, dat vorig jaar voor het eerst georganiseerd werd, leverde met 135 deelnemers een leuke mix op. Gekeken wordt of er een vijfjaarlijks terugkerend toernooi van gemaakt kan worden.

Thema's

Andere activiteiten gaan in op wat er speelt in de samenleving. "Met simulatietrainingen, een muzikaal festival en een interactieve voorstelling hopen we meer aandacht op dementie te kunnen vestigen", geeft Van der Beek aan. Diverse bijeenkomsten, lezingen en trainingen gaan in op de persoonlijke levenssfeer van mensen. Zo is er een sociale vaardigheidstraining voor jongeren, een programma bij echtscheidingen dat gericht is op jongeren en de ouders en ondersteuning bij opvoedthema's.

De voorlichting voor 75-plussers en de cursus valpreventie staan wederom op de planning. Nieuw is de training reanimeren voor jongeren.

Meer berichten