Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Patrick Beuckelaers is niet alleen stagemanager maar ook gitarist.
Patrick Beuckelaers is niet alleen stagemanager maar ook gitarist.

De stagemanager beklimt het podium bij het BWF

HOOGERHEIDE – Tijdens een festival is er bijna niemand belangrijker dan de stagemanager. In één langgerekte logistieke achtbaan zorgt hij ervoor dat alles op en rond het podium soepel verloopt. Patrick Beuckelaers is als stagemanager al jarenlang de rots in de BWF-branding. Dit jaar beklimt hij het podium bovendien zelf.

De 50-jarige Patrick Beuckelaers uit Hoogerheide is een 'muziekman' in hart en nieren. Als gitarist van de band On Cue – die dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert – weet Patrick als geen ander hoe het er op een podium aan toegaat, en wat een band nodig heeft om de beste show weg te zetten. "Willem de Jong was de vaste 'geluidsleverancier' van On Cue. Hij vroeg assistentie voor het BWF, zo begon ik als Willems monitortechnicus. Ik had eerder, bij het Crossroads Bluesfestival, al eens als stagemanager gefungeerd. Zo rolde ik in de functie van stagemanager bij het BWF."

Verantwoordelijkheden
Een stagemanager moet weten wat er op en rond een podium gebeurt, moet geen last hebben van stress, moet het overzicht kunnen bewaren en middenin dat alles sterk in z'n schoenen staan. Wanneer hij vertelt over zijn werk merk je dat dat Patrick Beuckelaers wel is toevertrouwd: "Bij de Hollandse avond is het vaak heel druk, maar backstage is het voor mij niet heel spannend. Meestal verschijnt de technicus van de artiest voor de artiest zelf. Ik ontvang de technicus, zorg dat hij op de juiste plek parkeert en link 'm aan onze technici. Wanneer de artiest aankomt wordt hij opgevangen door onze backstage crew. Op een avond waarop meerdere bands optreden wordt het al een stuk moeilijker, dan is er een hoop gedoe rond het podium en staan er veel spullen. Ik moet dan goed het overzicht bewaren en zorgen dat de bands elkaar naadloos kunnen opvolgen op het podium. Het publiek mag niks merken van de drukte die backstage plaatsvindt."

Wanneer bands speciale wensen hebben is het ook de stagemanager die probeert die wensen te vervullen. Patrick vertelt hoe dat gaat: "Het gebeurt dat bands een bepaalde tijd voor hun optreden niet meer willen dat hun muziek gedraaid wordt. Ik geef dat dan door aan de DJ. Sommige zangers of zangeressen willen geen rook op het podium omdat dat op hun stem slaat. Dan regelen we dat met onze technici." Slechts één keer maakte Patrick een situatie mee waarmee hij ook niet direct raad wist: "Een huwelijksaanzoek op het podium is prachtig" lacht hij, "maar toen de bruidegom dacht dat hij nog wel even een dansje met Frans Duijts kon maken zag ik aan Frans dat hij dat geen goed idee vond. Die dolgelukkige bruidegom heb ik toen maar even van het podium af geleid."

Kippenvelmomenten
Het Brabantse Wal Festival kent elk jaar zijn eigen kippenvelmomenten. Soms gaan die aan de stagemanager voorbij, maar soms krijgt hij ze wél mee. "Het optreden van de Snollebollekes was heel erg gaaf, maar daarvan heb ik alleen filmpjes gezien. De beruchte stroomuitval vlak voor het optreden van Ilse de Lange gaf weer kippenvel van een heel andere orde, zeker omdat ik als stagemanager de Handsome Poets moest vertellen dat hun optreden niet door kon gaan. Dat werd me niet in dank afgenomen, maar iemand moet het doen. Pas echt kippenvel krijg ik als ik terugdenk aan het moment waarop vorig jaar de Rick Jonckheere Foundation werd afgetrapt. Dat was adembenemend, de hele tent was een zee van lichtjes. Ik kende Rick goed, en weet hoe trots hij was op het feit dat hij bij ons zou optreden. Het verlies van Rick werd door het hele dorp gevoeld."

Jubileum vieren
Wat Patrick betreft brengt het BWF op zulke momenten het dorp dichter bij elkaar. "Het is te gek dat een club uit ons dorp zo'n enorm mooi evenement neerzet. Niels van Elzakker is heel impulsief in zijn ideeën, en dat die impulsiviteit leidt tot een volwaardig festival, waar 3000 mensen in een tent uit hun dak gaan, is heel gaaf."

Hoe gaaf dat precies is gaat Patrick dit jaar aan den lijve ondervinden. Want tijdens het BWF verruilt hij zijn taken als stagemanager heel even voor zijn rol als gitarist van On Cue. "Het is te gek dat wij, als band uit Hoogerheide, ons 25-jarig jubileum mogen vieren op het festival van ons dorp", zegt hij. "Daarvoor is de hele band de organisatie dankbaar. We gaan ervan genieten!" Voor Patrick wordt dat optreden het hoogtepunt van vier dagen hard werken. "Aan het einde van het Brabantse Wal Festival ben ik kapot", zegt hij, "maar dan wel kapot op een energieke manier. Ik verheug me al meteen weer op volgend jaar."

Meer berichten