Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
De kappen waar de verschillende cassettes in kunnen worden geplaatst.
De kappen waar de verschillende cassettes in kunnen worden geplaatst. (Foto: )

Woensdrecht is 'slim verlicht'

GEMEENTE WOENSDRECHT - Afgelopen vrijdag monteerde wethouder Jeffrey van Agtmaal de laatste kap op de lantaarnpaal met de 'slimme verlichting' aan de Huijbergseweg. Ruim 850 van deze lantaarnpalen zijn in de gemeente Woensdrecht geplaatst.

Door een bewegingssensor in de palen gaat de 'slimme verlichting' voor drie minuten aan op het moment dat er een fietser passeert. De lantaarnpalen staan in verbinding met de gemeente Woensdrecht. Zij geven gegevens door van onder andere scheefstand (als er bijvoorbeeld tegen de paal is aangereden), de licht- en bewegingssensoren en het energieverbruik van de slimme verlichting.

De gemeente kan hiermee op afstand de sensoren instellen. Het mooie van deze 'slimme' lantaarnpalen is dat ze voor meerdere functies gebruikt kunnen worden door er cassettes met verschillende soorten sensoren bij te plaatsen. Zo wordt er binnenkort een cassette bij geplaatst om op verschillende locaties de luchtkwaliteit te meten.

In een inbraakgevoelige wijk kunnen er cassettes in worden geplaatst met camera's. Deze kunnen geluids- en/of bewegingssensoren bevatten. Ook in gebieden waar bijvoorbeeld veel afvaldumpingen plaatsvinden kunnen beelden vastgelegd worden waar een kentekenregistratie op plaatsvindt. Dit kan, binnen de wet van privacy en persoonsgegevens, allemaal rechtstreeks aan de politie worden doorgegeven.

Ook Wi-Fi en een 5G-netwerk zal waarschijnlijk mogelijk zijn. De gemeente Woensdrecht kan zelf kiezen waar behoefte aan is.

Meer berichten