Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
De buitenlesdag van basisschool De Wegwijzer was buitengewoon leerzaam.
De buitenlesdag van basisschool De Wegwijzer was buitengewoon leerzaam.

Alles leren over koeien bij Blom en zorg voor dieren op De Ruige Velden

LEPELSTRAAT - De leerlingen van Basisschool De Wegwijzer genoten met volle teugen van de landelijke Buitenlesdag, die op dinsdag 2 april werd gehouden. De onderbouw was in de ochtend te gast bij Boerderij Blom en de bovenbouw bij Zorgboerderij De Ruige Velden.

Beide boerderijen zijn aangesloten bij Klasseboeren, een organisatie die het 'belevend leren op de boerderij' in de praktijk brengt. In de middag vertelde een imker van bijenhoudersvereniging De Wal van Brabant alles over het leven van de bijen.

De kinderen die te gast waren bij de familie Blom maakten kennis met het bedrijf, waar ongeveer honderd koeien dagelijks gevoerd en gemolken worden. Ze leerden wat de koeien eten, hoe kalfjes worden geboren, hoe koeien gemolken worden en wat er allemaal van koeienmelk wordt gemaakt. Dat deden ze door te proeven, te ruiken, te voelen en vooral actief bezig te zijn. Natasja Blom verzorgde de begeleiding van de kinderen en kreeg veel vragen van de kleintjes. In het spelcircuit gingen ze aan de slag met dierengeluiden, verkleden als boer en met wat de koeien zoal eten.

De kinderen van groep 5/6 en 7/8 werden gecharmeerd door de vele dieren op Zorgboerderij De Ruige Velden en vooral de zorg daarvoor door de zorgboeren van de boerderij. Ze maakten kennis met de ezels, de ganzen, de varkens en de geitjes. Ze zochten naar insecten, deden grondonderzoek en hielden een kruiwagenrace. Het pasgeboren biggetje vonden ze wel erg lief.

Ook voor Klasseboeren was het een leuke buitenlesdag. Op 17 mei introduceren zij hun aanbod voor de scholen in deze regio, waar maar liefst vijf bedrijven aan verbonden zijn en nu al 22 aanvragen voor binnen zijn. Meer weten over Klasseboeren, bezoek de site www.klasseboeren.nl. Scholen kunnen een boerderijbezoek winnen of boeken.

Meer berichten