Rien de Weert en zijn team voorkomen én genezen. Peter Haast ontbreekt op de foto.
Rien de Weert en zijn team voorkomen én genezen. Peter Haast ontbreekt op de foto.

De Weert voorkomt én geneest

Algemeen

HALSTEREN – Voor het team van administratie- en belastingadviesburo De Weert heeft hun werk minder met cijfers dan met 'hulpverlening' te maken. Soms is dat letterlijk het geval, en zoekt het team van De Weert oplossingen voor mensen die buiten hun schuld met hun rug tegen de financiële muur zijn beland. Voorkomen én genezen, daarin is administratie- en belastingadviesburo De Weert het beste.

Rien de Weert zegt het met een zucht: "Kijk, niemand vindt belasting betalen redelijk. Je ziet niet wat er met je geld gebeurt, en je moet wel vaststellen dat de regering kennelijk telkens weer geld tekort komt en daarom bijvoorbeeld het lage btw-tarief met 3 procent verhoogt. De belastinginkomsten stijgen daarmee flink, maar de indruk dat er met dat geld nuttige dingen gebeuren, is er niet. En ondertussen zijn aftrekposten gedoemd te verdwijnen en maakt de belastingdienst het mensen moeilijk met scherpe controles. Met name de kleine man, arbeidsongeschikten, zieken en ouderen hebben het daar moeilijk mee. Juist die mensen willen wij helpen: als mensen buiten hun schuld om met de rug tegen de muur staan, dan zijn wij er."

Beroep op redelijkheid

Nog altijd lijdt de belastingbetaler volgens Rien de Weert onder een gebrek aan continuïteit en vertrouwen bij de fiscus. Dat steekt hem, vooral omdat de redelijkheid vaak ver te zoeken is:
"De fiscus gaat standaard uit van het slechtste scenario", zegt hij. "Er wordt extra gecontroleerd op aftrekposten, waarbij de belastingbetaler qua bewijslast in het nauw wordt gedreven, in de hoop dat ze de strijd opgeven. Bijvoorbeeld bij zorgkosten moet je het allerlaatste bonnetje en de betalingsbewijzen kunnen overleggen, en als dat niet lukt wordt de aftrekpost niet gehonoreerd. Dikwijls moeten ook nog verklaringen van artsen en andere instanties worden overlegd om de belastingdienst te overtuigen dat de belastingplichtige de zaak niet probeert te flessen. De regels veranderen elk jaar, je weet als belastingbetaler niet meer waar je aan toe bent en kunt niet meer anticiperen op de toekomst. De weg naar toeslagen wordt bewust ingewikkeld gemaakt zodat ook mensen die recht op toeslag hebben de weg erheen maar lastig kunnen vinden. Wij vermoeden dat dit speciaal in het leven is geroepen om ervoor te zorgen dat niet iedereen die recht heeft op toeslagen deze ook krijgt. Er geldt dus een haalplicht en geen brengplicht. De belastingdienst profiteert dus van het feit dat de belastingplichtige te laks is om toeslagen aan te vragen. Bovendien komt de belastingdienst mankracht tekort om dubieuze aangiften uit het MKB te controleren, die worden gewoon afgedaan. Dat is kwalijk: zo schep je ongelijkheid met andere ondernemers die wél netjes hun aangifte doen. Wij signaleren dit soort zaken en doen een beroep op de redelijkheid van de fiscus. Zonder redelijkheid is het einde zoek."

Onverslaanbare combinatie

Naast belastingconsulent is Rien de Weert óók erkend hypotheekadviseur, erkend financieel adviseur en assurantieadviseur. Hij kent dus het antwoord op vrijwel alle vragen, maar kent ook zijn klanten haast even goed als de regels. Die combinatie is nog altijd onverslaanbaar. "Wij kijken, we luisteren en hebben altijd een advies waarmee onze klanten hun voordeel kunnen doen", zegt Rien de Weert. "Want hoewel we graag mensen helpen die in de problemen zitten, vinden we het nog mooier als we die problemen kunnen voorkomen. Dat is nóg beter dan genezen."