Rie Roks-Nefs is gevraagd haar ontroerende verhaal 'Vier moeders' uit het Brabants Boekenweekboek voor te dragen.
Rie Roks-Nefs is gevraagd haar ontroerende verhaal 'Vier moeders' uit het Brabants Boekenweekboek voor te dragen.

Halsterse Rie Roks-Nefs leest voor bij presentatie Brabants Boekenweekboek

Algemeen

HALSTEREN - REGIO - West-Brabanders spelen opnieuw een belangrijke rol bij het Brabants Boekenweekboek dat op zondag 10 maart zal worden gepresenteerd. Één van hen is Rie Roks-Nefs (84) uit Halsteren. Zij is vanuit de samenstellers van het Brabants Boekenweekboek gevraagd een door haar zelf geschreven verhaal voor te komen lezen bij de presentatie in het idyllische plaatsje Lith bij Den Bosch.

Het zal velen bekend zijn dat er jaarlijks in Nederland een Boekenweek wordt gehouden en dat bij dit evenement een Boekenweekboek en een thema horen. Veel minder bekend is, dat Noord-Brabant als enige provincie al veertien jaar lang ditzelfde thema hanteert voor het produceren van een eigen Boekenweekboek. Dit jaar wordt het boek voor het eerst door de Stichting Brabants uitgegeven.

Het thema van de landelijke Boekenweek is dit jaar 'De moeder de vrouw', naar een beroemd gedicht van Martinus Nijhoff (Ik ging naar Bommel om de brug te zien). De redactie van het Brabants Boekenweekboek, die bestaat uit Jan Luysterburg uit Hoogerheide en Cor Swanenberg uit Berlicum, maakte daar 'Moeder de vrouw' van omdat dit een stuk Brabantser klinkt.

Uitgenodigd

Al lijkt het Brabants Boekenweekboek een zaak van hoofdzakelijk Oost-Brabanders, niets is minder waar. Juist inwoners van het uiterste westen van de provincie spelen ook deze keer weer een belangrijke rol. De presentatie van het boek wordt omlijst met een feestelijk programma, dat enkele uren duurt. Tijdens dit programma wordt een aantal verhalen en gedichten voorgelezen door de auteurs zelf. Zo is Rie Roks-Nefs, 84 jaar jong, dit jaar door de redactie uitgenodigd om haar ontroerende verhaal te komen voordragen.

Met nog 48 andere schrijvers en dichters heeft Rie Roks-Nefs een bijdrage geleverd aan dit boek. De schrijvers en dichters bewijzen dat zij hun gevoelens nog steeds het beste tot uiting kunnen brengen via hun eigen Brabantse dialect, hun moedertaal. En zij doen dit met graagte, toch zeker bij dit aansprekende thema.

Rie Roks-Nefs uit Halsteren bezoekt sinds een tijdje regelmatig de regionale dialectcafés. Aan haar werd eerder gevraagd om op zo'n dialectavond in Ossendrecht een kleine voordracht te houden in het Alters dialect, net als andere mensen hierbij doen. Aanwezigen raakten tot in tranen geroerd bij haar aangrijpend verhaal over 'vier moeders'. De eerste moeder was haar eigen moeder die Rie op 9-jarige leeftijd verloor, zij stierf in het kraambed. De tweede moeder was haar oma van 76 die toen in huis kwam en zelf tien kinderen had. De derde moeder was de nieuwe vrouw van haar vader. Haar eigen moederschap was voor Rie Roks-Nefs de vierde ervaring.