Mitchell Elenbaas in duel met Johan van Kalmthout.

Derby-venijn zit in de staart

Algemeen

HOOGERHEIDE – METO-ODIO, decennia voer voor discussie. Ontelbare keren botsten de voetbalculturen van Hoogerheide en Ossendrecht in competitieverband. De dagen van honderden chauvinistische tifosi welke de velden omzoomden zijn definitief voorbij. Ook van de verregaande afkeer van spelers onderling zijn de scherpe kantjes al heel wat jaren af. Anno 2018-2019 is de derby verworden tot jaarlijks tweeluik waar men op jacht naar eer, glorie en vooral drie punten gaat.

Zondag 3 februari was het op voorhand niet anders. Een winters zonnetje, Lars Schoonen als pupil van de week en een minuut stilte ter nagedachtenis aan Louis Schroeijers vormden de opmaat naar de krachtmeting. Een editie die na anderhalf uur als één van de meest bizarre ontmoetingen ooit de geschiedenis in zou gaan. Met dank aan Mo Bennacer!

Routinier

Bij METO ontbrak Emiel Vogelaar op het appèl. ODIO kon geen beroep doen op de geblesseerde Nic Melsen. Voor de rest waren hetde gebruikelijke namen die dit seizoen borg staan voor de subtop-posities van beide teams. De elftallen hadden vanaf de aftrap moeite om de wil op de tegenstander op te dringen. Er werd gestreden voor balbezit en meters voorwaarts. Het eerste doelgevaar kwam na tien minuten op naam van Gijs Verresen. Vanaf de 16-meter haalde hij met links verrassend uit, ODIO-goalie Michel Michielsen redde bekwaam. In de tegenaanval werd van net over de middenlijn de bal in het strafschopgebied van METO gepompt. Routinier Mitchell Elenbaas schatte de mogelijkheid direct op waarde, verlengde met een simpele hoofdbeweging de bal en liet METO-keeper Bram Konings als aan de grond genageld staan, 0-1. Na de voorsprong ging ODIO op zoek naar meer, was iets scherper in de duels doch echte doelkansen bleven uit. Met nog een halve kans voor Jens Hermans zocht men de thee op.

In de tweede helft wijzigde het wedstrijdbeeld niet veel. METO zocht iets meer de aanval en was aan de andere kant gelukkig toen Bram Konings een inzet van Raf Melsen keerde. Het duel leek langzaam maar zeker in Ossendrechts voordeel te worden beslecht. Toch zeker toen een volledig vrijstaande Joep van Kalmthout verzuimde de gelijkmaker voor METO binnen te werken. Met nog een kwartier te gaan greep het duo Deelen-Broos in en bracht nieuw aanvallend impuls: Philippe van Hoek, Martijn Pieters en, na 10 duels afwezigheid, Joey van Hooijdonk.

Discutabel

Ondertussen laaide het waakvlammetje onder de wedstrijd op en besloot de scheidsrechter van dienst Mo Bennacer de absolute hoofdrol voor zich op te gaan eisen. De leidsman besloot een tweede vergrijp van Coen Michielsen te bestraffen met discutabel rood. ODIO stroopte de mouwen doch kreeg amper een minuut later een nieuwe dubbele dreun te verwerken. Een vermeende overtreding van Mitchell Elenbaas werd met geel gewaardeerd. De aimabele aanvaller uitte zijn ongenoegen waarop een rode kleur volgde. Teamgenoot Jeremai Martina geloofde zijn ogen niet, reageerde volgens de referee niet gepast en mocht ook gaan douchen. Tumult alom, in alsook buiten het veld. De reeds gewisselde Marijn Corré werd in de rode waas meegetrokken, alsmede trainer Peter van Oirschot en elftalleider Jeffrey Stumpf.

Bijzaak

Met nog tien minuten te gaan zochten de METO-elf een bres in de acht van ODIO. Michel Michielsen had mazzel toen een inzet de paal raakte en redde subliem op een kopbal van Gijs Verresen. Het duurde uiteindelijk tot de 98e(!) minuut alvorens hij dan toch moest capituleren. Een voorzet vanuit buitenspelpositie bereikte het hoofd van invaller Martijn Pieters, die zowel de 1-1 en het eindsignaal opleverde. Een ontknoping die vooral bij de Ossendrechtse supporters kwaad bloed zette. Onder begeleiding verliet de falende scheidsrechter het veld en bewees eens te meer dat voetbal nog steeds de belangrijkste bijzaak van het leven is!

Opstelling en wedstrijdverloop

METO: Bram Konings, Johan van Kalmthout, Niels Adriaansen, Levi Deelen (76e minuut: Philippe van Hoek), Martijn de Nijs, Donovan de Weert, Gijs Verresen, Ferry de Weert (82e minuut: Martijn Pieters), Jens Hermans, Marijn van Kalmthout (73e minuut: Joey van Hooijdonk), Joep van Kalmthout.

ODIO: Michel Michielsen, Luke de Dooij (50e minuut: Albert van der Kooij), Jeremai Martina, Marijn Corré (84e minuut: Jordy van Oevelen), Sander Kerstens, Roy Carpentier, Raf Melsen, Thomas Jansen, Mitchell Elenbaas, Coen Michielsen, Luc Melsen.

METO-ODIO: 12e minuut: Mitchell Elenbaas 0-1, 98e minuut: Martijn Pieters 1-1.