Een gezellig praatje is ook altijd mogelijk bij het nieuw geopende Taalcafé.
Een gezellig praatje is ook altijd mogelijk bij het nieuw geopende Taalcafé.

Wethouder schenkt eerste kop koffie bij grande opening Taalcafé

Algemeen

HOOGERHEIDE - We gebruiken taal voor alledaagse gebeurtenissen zoals de boodschappen doen. Iemand die de Nederlandse taal niet (voldoende) beheerst, kan veel hinder ondervinden in zijn of haar dagelijkse leven. Het wekelijkse Taalcafé is een laagdrempelige manier om de Nederlandse taal te leren en is een veilige haven voor iedereen die zijn kennis van de Nederlandse taal wilt verbeteren.

Bij aanvang van het eerste Taalcafé afgelopen vrijdag is het een gezellige drukte in de Bibliotheek Hoogerheide. Uit alle hoeken worden stoelen rondom de tafel gezet en de mensen zitten al gezellig te keuvelen voor het eerste startsein is gegeven. Dit geeft het doel van het Taalcafé prachtig weer: een veilige omgeving om op een laagdrempelige manier samen met taal bezig te zijn.

De grande opening

Jacqueline Ooms, Taalhuiscoördinator bij Bibliotheek Het Markiezaat, en Monique Swagemakers, coördinator van het To-Taalhuis, geven aan dat sámen het gesprek wordt aangegaan in een prettige omgeving en met respect voor elkaar. "Wat erg belangrijk is, is dat het Taalcafé geen taalcursus is, daar hebben we weer andere initiatieven voor."

Deze initiatieven benadrukt wethouder Lars van der Beek. "We hebben binnen de gemeente Woensdrecht allerlei taalprojecten lopen, en nu komt het Taalcafé als aanvulling daarbij. Dit initiatief past bij de manier waarop Woensdrecht ondersteuning biedt bij het leren van de Nederlandse taal, waarbij wordt gekeken naar ieders unieke leerwens." Als ludieke openingsactie schenkt de wethouder samen met Monique alle aanwezigen een kopje koffie of thee in, en geeft zo het startsignaal voor het eerste Taalcafé.

Oefening baart kunst

Met een kopje koffie of thee in de hand waaieren verschillende groepen uit naar rustigere tafels. Sommigen voeren gesprekken over de alledaagse dingen, anderen gaan aan de hand van praatplaatjes een spel spelen. De ongedwongen sfeer is duidelijk te zien bij alle aanwezigen, die met veel interesse en een grote glimlach met elkaar het gesprek aangaan. Om 15.00 uur komt het eindsignaal van het eerste succesvolle Taalcafé.

Het Taalcafé is een initiatief van To-Taalhuis Woensdrecht, de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht en de Bibliotheek Het Markiezaat in de bestrijding van laaggeletterdheid in de gemeente Woensdrecht. Het vindt iedere vrijdagmiddag tussen 13.45 en 14.45 uur plaats in de Bibliotheek Hoogerheide aan de Huijbergseweg 3a. Deelname aan het Taalcafé is gratis en iedereen is welkom. De koffie en thee staan er klaar, evenals de vrijwilligers die graag het gesprek aangaan met de deelnemers en begeleiding hierin geven.