Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Sjaak van den Berg is een échte fan van de wielersport en pikt zo vaak als hij kan een veldritje mee.
Sjaak van den Berg is een échte fan van de wielersport en pikt zo vaak als hij kan een veldritje mee.

Als er een veldrit is, dan is Sjaak van den Berg er ook

HUIJBERGEN – Het NK Veldrijden is gratis toegankelijk, dus de organisatie hoopt op een ongekende toestroom van fans die komen genieten van de Nootjesberg en Tiestenduin. De allergrootste fan staat vooraan, en hij komt uit Huijbergen.

Op tv volgt hij ze allemaal, en zeker tien keer per jaar is hij er in hoogsteigen persoon aanwezig. Huijbergenaar Sjaak van den Berg (68) houdt van veldrijden, en dat is nog een understatement. Je zou kunnen zeggen dat hij ervoor lééft. "Al sinds mijn veertiende volg ik de wielersport, en in 1967 zag ik mijn eerste cross in Huijbergen, op de Nootjesberg. Mijn interesse voor de cross is écht begonnen met Adrie van der Poel en Groenendaal. Sindsdien pikken mijn zoon Martijn en ik zo vaak we kunnen een veldritje mee." Bij de familie Van den Berg betekent "een veldritje" meepikken een dagtaak, die draait om het zien van de allerkleinste details. Want hoe meer details je ziet, hoe leuker veldrijden wordt. "Al is de wedstrijd in Luxemburg, we zorgen altijd dat we zeker een uur voor de eerste wedstrijd aanwezig zijn. Dan kunnen we het parcours leren kennen en de mooiste, technische passages vinden. Daar gebeurt het namelijk!" Sjaak is een man van de details - hij kijkt hoe de renners zich inrijden, hij houdt de progressie van de achterblijvers in de gaten, hij ziet de verschillen in techniek en pluist de rondetijden van alle renners helemaal uit, kortom: hem ontgaat niks. "Ik probeer te zien hoe Mathieu die ene seconde pakt", vertelt hij, "bij de afdaling van de Tiestenduin gaan de mindere goden daar in de remmen, de goede renners laten hun fiets uitlopen,de beteren trappen een beetje bij en Mathieu schakelt zelfs nog door!"

Hoewel hij een Huijbergenaar is in hart en nieren, moet Sjaak toch even nadenken bij de vraag of Huijbergen het mooiste parcours ter wereld heeft. "Huijbergen mist een lange afdaling, dat zou het spektakel ten goede komen. Bovendien is de afstand tussen de Nootjesberg en de Tiestenberg eigenlijk te groot, waardoor de renners een te lang stuk moeten overbruggen. En in de bossen is het zicht als toeschouwer niet altijd ideaal. Maar voor het NK is Huijbergen zonder meer het beste parcours. Ik denk dat Mathieu hier echt wel gaat winnen, maar bij de dames wordt het lastiger om een winnaar te voorspellen. Iedereen heeft gezien dat Betsema heel goed is in het zand, maar ik zeg dat Worst gaat winnen. Wij zijn er in elk geval weer bij, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. We willen geen moment missen, zeker niet in eigen dorp. Ik ga zelfs al kijken als ze hier het parcours opbouwen!"

Voor het organiserende Wielercomité heeft Sjaak "alle bewondering". "Hoeveel werk ze hier met een paar man verzetten in enkele dagen is niet niks. En omdat de organisatie lokaal en familiaal is, gunt heel Huijbergen ze het beste. Wat ze hier met beperkte middelen neerzetten, en het dan óók nog financieel rondkrijgen, is heel knap." De enige vraag die rest is waarom een Huijbergse kenner als Sjaak van den Berg niet zélf in het Wielercomité zit. Het antwoord had iedereen al kunnen raden: "Ik ga zelf veel te graag kijken!" 

Meer berichten