Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Ingrid Broosus kan de broodjes haast niet meer tellen.
Ingrid Broosus kan de broodjes haast niet meer tellen.

Liefde voor de koers gaat door de maag

HUIJBERGEN – Het NK Veldrijden draait op de inspanningen van honderden vrijwilligers. Een groot team zorgt namens het Wielercomité ervoor dat de vrijwilligers worden voorzien van een natje en droogje zoals je dat alleen in Huijbergen vindt.

Duizenden broodjes heeft ze gesmeerd in de historie van de Huijbergse veldrit. Ingrid Broosus kan ze nauwelijks meer tellen en dat hoeft ook niet: "Soms staan ze hier torenhoog opgestapeld. Reken zelf maar uit, we doen dit nu 17 jaar, en maken elk jaar toch zeker 250 lunchpakketten voor de vrijwilligers. De hele familie helpt: Brent, Bianca, Ruud en ook Ruuds moeder helpt nog mee. De een smeert het broodje ham, de andere het broodje kaas en zo ontstaat het lunchpakket. We deden het lang hier thuis, maar op een zeker moment zijn we verkast naar de loods van Ad van Gastel, omdat onze keuken te klein werd."

Een lunchpakket is essentieel, maar soep en koffie maken het plaatje compleet. Daar zorgt Isa van Gastel voor, en ook zij begon daarmee vanuit haar eigen keuken. "Het parcours loopt rondom ons huis bij de Nootjesberg. Mijn man, die in 2003 overleed, hielp altijd mee en zo rolde ik er ook in. Helpen bij de cross spreekt voor mij vanzelf. Met Ingrid, Elly van Eekelen, Ella Maas en Isa Suijkerbuijk hebben we een reuzegezellige club, dan maakt het niet meer uit dat we een paar lange dagen maken. We beginnen om 7.00 uur met koffiezetten, en dan komen de vrijwilligers langzaam binnendruppelen. In de middag zorgen we voor erwtensoep en tomatensoep. Liters koffie en soep zie ik, maar het blijft fijn om te zien hoe het door vrijwilligers gewaardeerd wordt. Trouwens, Hilda verdient ook een pluim voor de worstenbroodjes die ze elk jaar bakt. Die halveren we altijd, anders zijn ze voor 10 uur al op!"

Een deel wordt gesponsord door de lokale middenstand, maar als het moet trekken Ingrid en Isa ook hun eigen portemonnee. "Want", zo vinden ze, "de vrijwilligers die dit evenement mogelijk maken verdienen het om in de watten te worden gelegd. En iedereen weet dat liefde door de maag gaat."

Meer berichten