Afbeelding

In memoriam: oud-voorzitter Piet Broosus

Algemeen

HUIJBERGEN – Een "goei kèrel", een tevreden man en een levensgenieter. Zo wordt Huijbergenaar Piet Broosus getypeerd op zijn bidprentje. Daar ontbreekt echter één woord: wielerliefhebber.

Piet Broosus hield niet alleen van de wielersport, hij leefde ervoor. Wielercomité Huijbergen denkt stil terug aan haar oud-voorzitter, die apetrots zou zijn op het NK Veldrijden in zijn woonplaats. Zijn plek in het publiek blijft leeg, maar hij wordt nooit vergeten.

Op 20 september overleed Piet Broosus plotseling, op 76-jarige leeftijd. Piet was een harde werker, die zijn werkzame leven doorbracht als vrachtwagenchauffeur. Dat zware beroep weerhield hem er niet van om ook in zijn vrije tijd graag de handen uit de mouwen te steken. Fietsen was zijn lust en zijn leven, dat had hij van zijn vader Jac Broosus, die ook aan de wieg stond van het Huijbergse Wielercomité. Die rol nam Piet als vanzelfsprekend over van zijn vader. Hij was alles: voorzitter, secretaris en penningmeester, maar Piet was vooral de man die nooit te beroerd was om iets te organiseren, of om de vrijwilligers te helpen sjouwen. Zelfs niet na een werkweek van 70 uur, die voor hem doodnormaal was.

Piet Broosus deed letterlijk alles voor de wielersport. Hij genoot van het feit dat het Huijbergse wielercomité steeds professioneler werd en maakte zonder morren plaats voor een opvolger die in staat was de organisatie nog beter te begeleiden met een zakelijk talent en netwerk dat Piet niet had. Daarna sjouwde hij gewoon verder in de schaduw, want als hij iets kon bijdragen aan een mooie koers in Huijbergen kon hij dat niet laten. Hij was er altijd, weer of geen weer. Maar één ding sneed Piet Broosus recht door zijn ziel: dat het publiek niet meer zoals vroeger zes rijen dik langs het Huijbergse parcours staat.

"Doe maar heel erg goed je best"

Piet stond er namelijk altijd, en meestal op de eerste rij. Vanaf die plek moedigde hij zijn kleinkinderen aan. Maarten en Sacha de Nijs en Brent en Bianca Broosus zijn allemaal inmiddels meer dan verdienstelijke renners. Bij elke koers spotten zij opa ergens tussen het publiek, en binnen vijf minuten na hun thuiskomst hing Piet aan de telefoon om zijn kleinkinderen te vragen hoe het was gegaan. Hij wist dat Brent en Bianca allebei aan de start van het NK Veldrijden van 2019 verschijnen en dat feit maakte hem de meest trotse opa ooit. Als Bianca en Brent hun ogen sluiten kunnen ze hun opa horen zeggen wat hij hen voor de start van elke wedstrijd zei: "Doe maar heel erg goed je best!" Hij kan het niet meer zelf zeggen, maar met die wens zou Piet Broosus ongetwijfeld elke deelnemer in Huijbergen op pad hebben willen sturen. Daarna zou hij als trotse toeschouwer hebben plaatsgenomen in het publiek, in de wetenschap dat het NK Veldrijden zonder zijn jarenlange inzet een stukje minder mooi zou zijn geweest.

Huijbergen mist Piet Broosus, oud-voorzitter van Wielercomité Huijbergen.