Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Raymond Hugens en Nico Matthijssen coördineren de inzet van zo'n 200 vrijwilligers.
Raymond Hugens en Nico Matthijssen coördineren de inzet van zo'n 200 vrijwilligers.

De ware schatbewaarders van het NK Veldrijden

HUIJBERGEN – Het NK Veldrijden kan niet zonder zijn vrijwilligers. En dat zijn er veel, het aantal vrijwilligers dat rondom de Huijbergse veldrit actief is nadert de 200. De inzet van al die vrijwilligers wordt in goede banen geleid door Nico Matthijssen en Raymond Hugens, de ware schatbewaarders van het NK. Ze zeggen: "We hopen dat er in januari géén griepgolf komt!"

De organisatie van het NK Veldrijden houdt van zijn vrijwilligers, maar die liefde is al jaren wederzijds. Dat stellen in elk geval vrijwilligerscoördinators Raymond Hugens (69) en Nico Matthijsen (52). "Wij hebben het geluk te kunnen bouwen op een groep vaste vrijwilligers die zich al jaren inzet voor een mooie wedstrijd in Huijbergen", vertellen ze, "vaak is de inzet bij de veldrit een soort 'uitje' voor vriendengroepen of families die komen helpen. Die zetten zich bloedserieus in, maar wel in een goede sfeer. En dat is veruit het belangrijkste, wij willen er altijd voor waken dat onze vrijwilligers kunnen werken in een losse, ontspannen sfeer en dat er goed voor ze gezorgd wordt."

Met die zorg zit het wel goed in Huijbergen: de vrijwilligers krijgen koffie, broodjes en soep en worden voorzien van een mooie, en vooral lekker warme winterjas waarmee ze de elementen in het veld het hoofd kunnen bieden. "We letten erop dat we voldoende mensen hebben, zodat vrijwilligers ook tijdens het evenement even van hun post kunnen om op te warmen met een kop koffie." Hoewel veel vrijwilligers zich spontaan melden en hun inzet zelfs vanzelfsprekend vinden, blijft het voor Nico en Raymond toch een serieuze puzzel om te zorgen voor voldoende mensen tijdens het evenement. "Met het Wielercomité vergaderen we elke 14 dagen, zodat we op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en kunnen zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek komen te staan", vertellen ze. Wat hen betreft is de ochtend voor de wedstrijd het spannendste: "Iedereen moet er op tijd staan. Last-minute ziekmeldingen betekenen dat wij nog op zoek moeten naar vervangers. We hopen dus dat er géén griepgolf komt!"

Vrijwilligers namens een goed doel

Precies 99 van de vrijwilligers die tijdens het NK Veldrijden actief zijn, staan er namens een goed doel. Langs het parcours staan mensen van de Ossendrechtse Stichting Emoties, Roparunteam NNN uit Bergen op Zoom en Roparunteam De L'Oslopers uit Ossendrecht. "Bovendien helpen de jeugdleden van ODIO op onze parkings en zijn er mensen van carnavalsvereniging De Sanegeit actief", vertellen Nico en Raymond. Die mensen krijgen een bedrag van 20 euro per persoon, per dag voor hun inzet, die dus vaak direct naar een goed doel gaat. "Onze vrijwilligers helpen Huijbergen dus niet alleen aan een geweldig NK, maar helpen ook nog een ander goed doel", vertellen twee trotse vrijwilligerscoördinators. Ze verwachten allebei dat 'Poeleke' het NK wint, en misschien kunnen ze hem zelfs de finishlijn zien passeren. Voor hen ligt het zwaartepunt in de ochtend: "Dan kijken we hoe alles erbij ligt, en dan hopen we dat we geen twintig gemiste oproepen hebben. Als dat niet zo is, dan is alles geregeld en komt het goed. Dat is elk jaar weer een heerlijk gevoel!"

Meer berichten