Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Frans en Liesbeth genieten dagelijks van Molly's aanwezigheid, die aankomend jaar al 16 levensjaren 'op de teller' heeft staan.
Frans en Liesbeth genieten dagelijks van Molly's aanwezigheid, die aankomend jaar al 16 levensjaren 'op de teller' heeft staan. (Foto: Betsy de Kock)

Het hele jaar door samen op pad met Molly

Met een zelf ontworpen en gebouwd vervoersmiddel kan Molly, een dame op leeftijd, altijd mee op pad

LEPELSTRAAT - Frans Brouwers kan zich bijna de meest gefotografeerde inwoner van Lepelstraat noemen. Dag in dag uit, zomer en winter, bij regen en bij zonneschijn, is hij op pad met zijn hond Molly. Molly is niet meer de jongste, want volgend jaar staan er al 16 levensjaren 'op de teller'. Dat is ook de reden dat Molly niet meer zo goed ter been is. Ze maakte de afgelopen twee jaar haar kilometers wel, maar ze deed er steeds langer over. Frans en zijn vrouw Liesbeth wilden haar niet teveel vermoeien, maar wilden haar wel zoveel mogelijk overal mee naar toe nemen. Voor de dagelijkse uitlaatrondjes heeft Frans daar een oplossing voor gevonden. Niet de standaard vervoersmiddelen, maar een eigen creatie waar hij nog geen patent op aan heeft gevraagd en ook niet van plan is in productie te nemen.

Al grappend noemt Frans Molly ook wel eens 'Turbo'. En door het bouwen van een eigen vervoersmiddel heeft hij haar daadwerkelijk een acceleratie gegeven. Hij heeft een karretje gebouwd 'op maat' voor zijn beste maatje. Dankzij dit karretje kan de hond Molly lopen wanneer ze wil en meerijden als ze moe wordt. Dan loopt ze gewoon het karretje op en rijdt gezellig mee. Frans kan haar nu ook weer meenemen op wat grotere wandelronden.

"Zowel de hond als het baasje hebben er lol in"

"Het karretje is qua uitvoering een eigen ontwikkeld idee. Ik heb er nog nooit ergens een gezien en ben gaan bouwen vanuit het formaat van de hond en de lengte van de mens. Het karretje moest lang en breed genoeg zijn, zodat ze er gemakkelijk op en af kon lopen. Ook moest het voor ons als baasjes niet te zwaar zijn en makkelijk te besturen. We hebben tijdens de bouw de nodige testrondjes gemaakt en aanpassingen gepleegd. De kar heeft een spatbord gekregen, anders sleept de staart van de hond over de grond", vertelt Frans.

"Het zijn onze kinderen en daar zorgen we goed voor"

Bekijks

En dat je dan bekijks hebt, dat weten Frans en Liesbeth als geen ander. "Wij werden aangesproken door Fransen, Engelsen, Duitsers en door mensen uit de buurt, die ons allemaal op de foto willen zetten. Ik vind het wel leuk dat ze het zo'n unieke oplossing vinden. Waarschijnlijk zien ze ook wel dat zowel de hond als het baasje er lol in hebben", vervolgt Frans.

Molly gaat ook mee in een mandje als Frans en Liesbeth gaan fietsen. Als ze naar een braderie gaan, gaat de buggy mee, zodat de kleine Molly niet onder de voet wordt gelopen. Het rondje met de hond zorgt ook voor contacten met andere hondenbezitters en met toevallige passanten. Molly is voor Liesbeth en Frans een plezant gezelschap, zowel thuis als onderweg. Honden horen al jaren tot hun huishouden. "Het zijn onze kinderen en daar zorgen we goed voor", zegt Liesbeth, "het hele jaar door".

Actief mens

Frans is al jaren een actief mens. Hij werd geboren in 1949 aan het Strooienend, een Lepelstraatse buurtgemeenschap. Als 'mens op den buiten' had hij altijd al een voorliefde voor dieren, de tuin en het verenigingsleven. Momenteel is hij voorzitter van de Volkstuindersvereniging, gevestigd aan het Kinderstraatje. Hij werkte jaren in de bouw, en creëerde van alles uit ijzer en kunststof. De laatste 12,5 jaar werkte hij bij de stadsverwarming. Op zijn 61ste stopte hij met werken voor de baas. Vanaf dat moment komt hij tijd tekort door het vele tuin- en knutselwerk. Regelmatig stappen Liesbeth en Frans op de fiets en genieten van de eigen omgeving en wat Nederland aan schoons te bieden heeft. "Ik heb door heel Nederland gewerkt aan grote bouwprojecten en weet de mooie plekjes te vinden", vertelt Frans met veel enthousiasme. Huisdieren hebben altijd onderdeel uitgemaakt van het leven van Frans en Liesbeth, bij voorkeur de hond. "We waren nog maar net getrouwd en namen al een hond in huis. Als je een huisdier neemt, moet je er goed voor zorgen. Het hele jaar door en een hondenleven lang, daarvan zijn wij beiden overtuigd. We genieten het hele jaar door, 365 dagen lang van onze vrolijke Molly." Ook de komende feestdagen zult u Liesbeth, Frans en Molly tegenkomen in de omgeving van Lepelstraat. Er gaat namelijk geen dag voorbij dat dit baasje niet met zijn hond op pad gaat.

"We genieten het hele jaar door, 365 dagen lang van onze vrolijke Molly"

Meer berichten