Edwin en Karin Jonckheere organiseren een Tribute Concert voor hun zoon Rick. Ze hopen dat hij trots is.
Edwin en Karin Jonckheere organiseren een Tribute Concert voor hun zoon Rick. Ze hopen dat hij trots is. Foto: Dennis van Loenhout-www.devl.nlA

Rick's Tribute Concert zamelt geld in voor onderzoek naar CVID

Algemeen

HOOGERHEIDE – "We hopen dat Rick trots op ons is", zeggen Karin en Edwin Jonckheere. Op 9 januari overleed hun zoon Rick, op 18-jarige leeftijd aan de zeldzame ziekte CVID. Op dinsdagavond 22 januari organiseren Karin en Edwin Rick's Tribute Concert in Theater De Maagd. De opbrengst wordt gebruikt om CVID beter te kunnen begrijpen en bestrijden, zodat anderen niet dezelfde lijdensweg hoeven door te maken.

Onverwacht je kind verliezen, op een leeftijd van nog maar 18 jaar, dat is een lijdensweg die met geen pen te beschrijven valt. "Het is nog elke dag een gevecht", betere woorden vinden Edwin en Karin Jonckheere er niet voor, "het is stil in huis. We horen Rick niet meer drummen." Drummen, dat was de allergrootste passie van Rick Jonckheere. "Al vanaf zijn vroegste jaren zag Rick overal een drumstel in", lacht Karin, "hij wilde niks liever dan een eigen trommel, en toen hij een jaar of zeven was hebben we die voor hem gekocht. Toen waren eindelijk mijn potten en pannen weer veilig. En sindsdien heeft hij die trommel niet meer losgelaten. Rick trommelde altijd en overal. Op school, in de les, thuis, overal. Toen hij overging op een akoestisch drumstel werd zijn liefde alleen maar groter. Voor hem stond vast dat drummen zijn carrière zou worden. Hij wilde niks anders, Rick wilde alleen maar drummen." Niks stond zijn allesoverheersende passie voor zijn drumstel in de weg, ook zijn ziekte niet.

Toen hij 15 was kreeg Rick de diagnose CVID, Common Variable Immunodeficiency. CVID is een afweerstoornis waar slechts 600 mensen in Nederland aan lijden. "Tot die diagnose komen was het een gebed zonder eind. Het begon bij Rick op elfjarige leeftijd met griepverschijnselen, de artsen vermoedden eerst een blindedarmontsteking, later zelfs acute leukemie en toen het dat tot onze onmetelijke opluchting niet bleek te zijn kregen we eindelijk na 4 jaar aan vervelende onderzoeken en medicatie te horen dat hij CVID had. Een aandoening waar we nog nooit van gehoord hadden, maar waarvan we inmiddels alles weten", zuchten Edwin en Karin. Bij Rick had CVID invloed op Ricks bloedplaatjes, waardoor hij kans liep op bijvoorbeeld inwendige bloedingen. "Hij moest dus altijd voorzichtig zijn, op de fiets, maar bijvoorbeeld ook in een drukke gang op school", vertelt Karin, "maar hij zette zijn ziekte nooit op de voorgrond. Vaak merkte niemand dat hij ziek was." Rick had helemaal geen tijd om ziek te zijn. Hij had het veel te druk met carrière maken. De manier waarop hij dat deed liet zijn ouders verbaasd en apetrots achter.

"Wij hebben hem altijd gestimuleerd in zijn ambitie", zegt Edwin, "Rick wilde de beste worden, en wij gaven hem mee dat hij moest doen wat zijn hart hem ingaf, dat hij spijt zou krijgen als hij zijn droom niet zou volgen. Rick was een realist, hij wist dat de kans klein was om als artiest door te breken. Zijn hoofddoel was een eigen muziekwinkel met een drumschool. Maar stiekem wisten we allemaal dat hij alles op alles zou zetten om professioneel drummer te worden." Met zijn toelating tot de Rockacademie in Tilburg zette Rick een serieuze stap in die richting. "Rick zat op 't Rijks en ook daar liet hij zien dat hij een enorm talent had. Dat werd opgepikt door zijn drumleraar Jeroen Dur, die ook slagwerker is in grote producties zoals The Lion King en Soldaat van Oranje. Dur stoomde Rick klaar voor de Rockacademie, en ondertussen speelde Rick op het sportgala van Bergen op Zoom, tijdens Brabant Barst, op de 4-mei viering, met Drums United en in zijn eigen band New Stuff. Na een strenge auditie voor de Rockacademie werd Rick aangenomen", zegt Karin, "maar het feit dat hij nét niet slaagde voor zijn havo-examen dreigde zijn droom te verstoren. Hij regelde helemaal zelf dat hij via een extra toelatingstoets alsnog naar de Rockacademie kon. Hij wilde zo ontzettend graag."

Rick mocht slechts enkele maanden genieten van de Rockacademie. "Maar", zegt Edwin, "in die tijd hoorde je hem met sprongen vooruit gaan. Wij zijn allebei niet muzikaal, maar we hoorden dat hij nóg beter en nog professioneler werd. Soms speelde hij een uur lang hetzelfde stukje. Als ik dan vroeg of hij eens wat anders kon spelen was zijn reactie: 'wil je nou dat ik mijn huiswerk maak of niet?' Prachtig, zo serieus nam hij het drummen."

In januari belandde Rick in het ziekenhuis, waarbij zijn gezondheid geheel onverwacht rap achteruit ging. Hij overleed vier dagen later. Hoe moeilijk het ook is, Edwin, Karin, hun dochter Celine en Ricks vriendin Merel – die Edwin en Karin beschouwen als een tweede dochter - moeten door zonder hem. Ze richtten de Rick Jonckheere Foundation op om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar CVID. "We willen anderen deze lijdensweg besparen. Deze ziekte moet bekender worden, er moet meer geld komen voor onderzoek, daarom doen we dit. En door dit te doen hebben we het gevoel dat Rick nog heel dicht bij ons is." Verschillende bekende drummers verbonden hun naam aan de Rick Jonckheere Foundation als ambassadeur. Ton Dijkman werkt onder andere met Marco Borsato en de 3J's, Lean Robbemont is de vaste drummer van Alain Clark, Jimmy van den Nieuwenhuizen drumt voor Roel van Velzen, René Creemers is bekend van de Drumbassadors en was Ricks leraar op de Rockacademie, Jeroen Dur was Ricks leraar op het CKB en Cesar Zuiderwijk werd wereldberoemd met The Golden Earring. "Dit zijn allemaal drummers uit Ricks eigen netwerk. Het zijn zijn voorbeelden, met een aantal heeft hij samen gewerkt en hebben hem beïnvloed", zegt Edwin, "het maakt ons erg trots te zien dat drummers van dit niveau zich willen inzetten voor Ricks Foundation." Rick had ook contact met de beroemde Amerikaanse band Snarky Puppy. Tijdens hun optreden op North Sea Jazz wist die band Edwin en Karin diep te raken: "Rick gebruikte voor zijn auditie op de Rockacademie een nummer van Snarky Puppy's Justin Stanton. Op North Sea Jazz droegen ze hun optreden op aan Rick en zijn familie en riepen ze mensen op te doneren aan de Foundation. Dat zulke beroemde muzikanten zo begaan zijn met Rick was voor ons enorm ontroerend."

Rick's Tribute Concert

Voor dinsdag 22 januari, Ricks twintigste verjaardag, organiseren Edwin en Karin een "Tribute Concert" in Theater De Maagd in Bergen op Zoom. Naast Ricks New Stuff, treden diverse bands van de Rockacademie, topdrummers René Creemers en Lean Robbemont, de drummers van The Lion King NL en de slagwerkgroep van het CKB op. Een optreden kortom, waarvan Rick met volle teugen zou genieten. Kaarten à €18,25 zijn te bestellen via de website van De Maagd. "De opbrengst gaat volledig naar de Foundation. Met Ricks uitvaart zat De Maagd al volledig vol. We hopen de zaal nu nog eens te kunnen vullen. Voor Rick. Daar zou hij enorm trots op zijn", aldus Karin en Edwin.

Rick's Tribute Concert vindt plaats op 22 januari 2019.
Afbeelding