De aanwezigen doen een kleine Berregse kwis tussen de rondes.
De aanwezigen doen een kleine Berregse kwis tussen de rondes.

Dialectcafé wordt steeds leuker

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Na Heemkundekring Halchterth en Heemkundekring Het Zuidkwartier was op donderdag 13 december Dialectgenootschap De Berregse Kamer aan de beurt om het derde West-Brabants Dialectcafé te organiseren. Vestzaktheater Het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom was bij die gelegenheid gezellig gevuld met een zestigtal toehoorders, ondanks de concurrentie van onder andere Tineke Schouten in theater De Maagd.

Het programma had een ietwat andere opzet dan bij de vorige edities. De vijftien dialectsprekers, afkomstig uit Bergen op Zoom, Hoogerheide, Halsteren, Zundert, Rucphen en buurtschap D'n Ouwe Tol, waren verdeeld in drie groepjes van vijf en tussen de groepjes in was er telkens een 'kwisronde'. Deze indeling was mogelijk, doordat de uitvoerende 'artiesten' zich tevoren hadden aangemeld. De organisatie had het zich op die manier wat gemakkelijker gemaakt. Er was echter na de vijftiende spreker en de derde kwisronde nog de rubriek 'Als er nog tijd is', waardoor drie sprekers het publiek nog een toegift konden schenken. Cees van Broekhoven, de voorzitter van het Dialectgenootschap, kondigde op zijn eigen humoristische manier de deelnemers aan. Uiteraard in het Berregse dialect, dat hij feilloos beheerst. Hij beet zelf het spits af, met een vertelling over een vakantie in Venetië, waar de carnavalsmaskers wat chiquer zijn dan in het Krabbegat en een stokske hebben, maar geen stiekske.

Aflappe

Edy Minnebach (Hoogerheide) legde aan de hand van een spannend verhaal met een komisch einde uit wat 'aflappe' betekent, namelijk vechten, klappen uitdelen, een pak slaag geven. Rina Michielsen (Zundert) had een piepklein verhaaltje over de plattebuis, de kachel van vroeger. Kees de Krom (Halsteren) nam de gemeente kwalijk dat die tegenwoordig zo in de weer is met bladblazers, zodat hij de hele winter lang zijn eigen rijf niet meer kan benutten. Elly de Jong (Bergen op Zoom) had geen verhaal, maar zij gaf op rijm een minilesje 'stripkes', iets dat goed van pas kwam bij de hierna volgende kwisronde 1. Hierbij moesten namelijk de woorden orgel, veiligheidsspeld, keukentafel met besteklade, model, onmiddellijk, stamppot van prei met azijn en spek, en knikker in goed Berregs worden gezet. Ga er maar aan staan!

Kinderpret

Jan Luysterburg (D'n Ouwe Tol) had een dramatisch verhaal met goede afloop over kinderpret. Het nodigde uit tot gierende lachsalvo's. Peet Bakx (Bergen op Zoom) had geen papier nodig om zijn hilarische verhaal over een gat, dat hij had gegraven en op het internet te koop had aangeboden, voor het voetlicht te brengen. Echt gebeurd?! Adri Hoppenbrouwers (Rucphen) was helaas ziek, maar ze had een vrolijk verhaal, over een man die zich brandde aan koud water, meegegeven aan Rina Michielsen, die het mooi op de planken zette. Joost Gabriels (Bergen op Zoom) vertelde over een kluns van een klusjesman en legde verband met een pakske botter. Rie Roks (Halsteren) wist niet of de boom, die haar vader voor haar al voor haar geboorte had geplant, er nog stond, maar haar levensloop was onlosmakelijk met die boom verbonden. Een mooi gedicht. Tijd daarna voor kwisronde 2, waarbij van tien Berregse woorden moest worden gezegd of ze goed of fout waren geschreven.

Altere

Frans Nefs (Halsteren), de 'uitvinder' van het dialectcafé, woont al vijftig jaar in de stad, maar vertolkte toch drie fraaie gedichtjes over zijn geliefde (H)altere. Paul Asselbergs had twee vrouwen met elkaar horen praten en vertelde nu woord voor woord deze zeer herkenbare conversatie na. Thea Stuart (Bergen op Zoom) liet iedereen smelten bij haar verhaal over haar eerste liefde. Zij beleefde die op elfjarige leeftijd, hoofdzakelijk per fiets. En vijftig jaar later … Kees Stoffels (Halsteren) kwam met een vrolijk verhaal over de smid, die steeds weer hetzelfde pannetje moest voorzien van een nieuwe bodem. Brigit Bakx (Bergen op Zoom) droeg een vijftal guitige en knap geschreven 'limmerikskes' voor. Kwisronde 3 heette 'Wittet of goktet' en omvatte vijftien meerkeuzevragen over de betekenis van Berregse woorden.

Toegift

Het publiek wilde nog lang niet naar huis. Gelukkig waren er drie toegiften. De eerste kwam van Rina Michielsen, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het samenstellen van het woordenboek 'Op z'n Zunders gezeed'. Zij was in dit woordenboek zo'n tachtig scheldwoorden tegengekomen en daarvan las ze de interessantste voor. Paul Asselbergs nam op zijn onnavolgbare wijze het raadsvoorstel om een 'Geboortebos' aan te leggen op de hak. Frans Nefs, als laatste, had een toch wel gevoelig verhaal over een Mariabeeldje, maar zorgde er desondanks voor dat het eindigde met een lach. Er is na afloop maar één conclusie mogelijk: het West-Brabants Dialectcafé heeft nog een gouden toekomst voor zich. De volgende aflevering vindt over enkele maanden plaats in Halsteren.

Kees de Crom uit Halsteren draagt het werk 'Herfst' voor.
Edy Minnebach uit Hoogerheide draagt een spannend verhaal over ' Aflappe' voor.