Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Expositie Huijbergse straten

HUIJBERGEN - Frank Hoeckx, voorzitter van Heemkundekring De Wilhelmiet, is zeker niet ontevreden met de 70/80 bezoekers op de openingszondag. Elk jaar organiseert de Heemkundekring een expositie. Dit jaar is er gekozen voor de geschiedenis van de Boomstraat en Bergsestraat, de twee straten uit de kern van het dorp.

Er is namelijk niet veel meer van over na de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog. De Heemkundekring had zelf veel foto's maar heeft de families die aan deze straten hebben gewoond benaderd om de collectie aan te vullen met persoonlijke foto's. Die leveren veel reacties op. De expositie is zo'n succes dat Heemkundekring voorzichtig denkt aan een volgende expositie met andere belangrijke straten. Een van de bezoekers is Wino Paas. Zijn wortels liggen in Zuid-Limburg. Veertien jaar geleden is hij naar Huijbergen verhuisd omdat zijn zoon in Woensdrecht woont. De beste move ooit volgens hem. Oudheidkunde heeft hem altijd geïnteresseerd en sinds dit jaar is hij lid geworden van de Heemkundekring. Hij vindt het interessant om te zien hoe alles is veranderd. Sommige mensen herkent hij wel van de foto's. André Dingemans uit Heerle, ook een bezoeker, is lid van de Heemkundekring Hoogerheide en voorzitter van de Heemkundekring de Vierschaer te Wouw. Dat hij in de geschiedenis is geïnteresseerd mag duidelijk zijn. Die van Huijbergen zit er bij hem diep in. Zijn opoe kwam uit Huijbergen en zelf heeft hij hier als kind de mooiste tijd van zijn jeugd gehad. Van zijn achtste tot en met zijn twaalfde jaar zat hij op kostschool bij de broeders van St. Marie. Elke zondag komt hij nog steeds bij de broeders naar de korte mis. Hij vindt de expositie geweldig opgezet. Hij ziet veel herkenningspunten van toen, zelfs een paar gezichten herkent hij.

De Heemkundekring heeft 110 leden en wil niet alleen het ledental aanvullen maar ook de bestuursfuncties. Graag met wat jongere actieve mensen. De archieven moeten worden beheerd, elk jaar is er een expositie, komt er een jaarboek uit en worden excursies en lezingen verzorgd. Het zou toch eeuwig zonde zijn als dit verdwijnt. Aanmelden: www.wilhelmiet.nl.

Meer berichten