Wim Lolkema, de nieuwe dominee van de Protestantse Gemeente Woensdrecht.
Wim Lolkema, de nieuwe dominee van de Protestantse Gemeente Woensdrecht.

Nieuwe dominee maakt cirkel rond

Algemeen

ZUIDWESTHOEK – De Protestantse Gemeente Woensdrecht heeft een nieuwe dominee. Nadat de graag geziene Klaas Vos vorig jaar zijn taken als dominee neerlegde werd gezocht naar een waardige opvolger. Die is er nu, in de persoon van Wim Lolkema, een dominee die laagdrempeligheid boven een hoog-kerkelijke ambtsvisie stelt. Hij zegt: "Ik wil gekend worden en voor mensen klaarstaan. Op een voetstuk staan is niks voor mij."

Op 11 november was de verbintenisdienst van Wim Lolkema (61), sindsdien is hij dominee van de Protestantse Gemeente Woensdrecht. Toch is hij al langer een bekend gezicht, hij heeft al jaren een goede band met de gelovigen in de Zuidwesthoek. "Tussen 2007 en 2009 was ik hier waarnemend predikant. Ik werd toen al gevraagd om hier dominee te worden, maar was nog te zeer verbonden met mijn werk in Roosendaal", zegt hij. Daarna woonde en werkte Lolkema enkele jaren in Curaçao, weer later werd hij dominee in Rilland en Krabbendijke. "En toen kwam Woensdrecht weer in beeld, want met name vanuit Rilland is dat erg dichtbij", zegt hij. "Na het vertrek van Klaas Vos verzorgde ik hier al enkele diensten en uitvaarten. Toen me gevraagd werd of ik dominee wilde worden heb ik dit keer wél 'ja' gezegd."

Van die beslissing heeft hij geen spijt. Hij verheugt zich op mooie jaren in een gemeente die hem dus al jaren dierbaar is. "De mensen hier zijn open, men is hier vrijer en minder orthodox dan in Zeeland. Dat spreekt me aan", zegt Lolkema. Diezelfde openheid en vrijheid draagt Lolkema graag uit in zijn functie: "Mijn ambtsbewustzijn is niet zo hoog-kerkelijk", zegt hij, "ik wil niet op en voetstuk staan. Empathie is in mijn vak veel belangrijker. Ja, je moet opgeleid zijn en verstand van theologie hebben, maar je moet vooral dichtbij de mensen staan, voor ze klaarstaan als ze dat vragen en ze bijstaan als je weet dat er problemen zijn. Bovendien wil ik graag zichtbaar zijn, ook buiten de kerk."

Lolkema neemt zijn vak serieus, en is niet bang voor verbinding of vernieuwing. "Ik ben oecumenisch ingesteld, en wil dus zeker kijken naar dingen die we bijvoorbeeld van onze overburen kunnen leren, of naar manieren waarop we elkaar kunnen helpen. De katholieke kerk is bijvoorbeeld veel visueler dan de onze. In de visueel ingestelde wereld van tegenwoordig ligt daar zeker een les voor een protestantse gemeente. Ik verdiep me daar graag in, maar nog liever verdiep ik me in de mensen om me heen."

Lolkema staat open voor de verhalen en problemen van de leden van zijn gemeente. "In zekere zin ben ik een soort maatschappelijk werker. Als ik problemen hoor die ik niet kan oplossen kan ik wel verwijzen naar mensen en instanties die dat wel kunnen."