Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto:

Elisabeth komt sterker terug

HALSTEREN – Elisabeth is een Halsters icoon, dat al sinds het einde van de 19e eeuw een rots in de branding vormt voor Halsterse ouderen. En ja, Elisabeth verdwijnt, maar gelukkig maar voor even. Ze komt sterker terug. Het nieuw te bouwen verpleeghuis biedt plaats aan 48 ouderen, maar biedt een helpende hand aan alle Halsterse ouderen.

TanteLouise is er druk mee, en dat geldt dus ook voor Désirée van Velthoven, locatiemanager van het Halsterse zorgcentrum Sint Elisabeth. "Dit gebouw is aan vernieuwing toe. Dat weten ook onze bewoners", zegt Désirée van Velthoven, "dat het zorgcentrum in de huidige vorm verdwijnt is niet onze keuze, dat heeft de Haagse politiek voor ons beslist. Mensen moeten langer thuis blijven wonen, maar dat betekent niet dat je ze geen helpende hand meer kunt bieden. Het oude zorgcentrum verdwijnt en wordt gesloopt, maar in de plek komt een nieuw verpleeghuis, dat niet alleen plaats biedt aan 48 bewoners, maar vooral ook een helpende hand biedt aan alle ouderen uit Halsteren en Lepelstraat. Want die moeten in hun dorp kunnen blijven."

Tijdelijk

In mei verhuizen de 80 bewoners en het personeel van Zorgcentrum Sint Elisabeth tijdelijk naar De Bosgaard, een semi-permanent gebouw op Landgoed Vrederust. Daar verblijven ze terwijl er op de plek van hun oude zorgcentrum een nieuwe locatie verrijst. "Op dit moment is nog niet bekend hoe lang dat proces gaat duren, maar uiteraard houden we onze bewoners nauwgezet op de hoogte. Van het feit dat veel van onze bewoners het dorp zullen missen zijn we ons bewust, veel van hen zijn hier opgegroeid en oud geworden. We hebben onderzocht of we tijdens de bouw op de oude locatie konden blijven maar dat zou onze bewoners teveel ongemak en overlast opleveren. Op Landgoed Vrederust konden we snel een tijdelijke locatie bouwen, maar het is bovendien een prachtige plek, dichtbij de natuur. En terwijl we daar verblijven blijven we binding met Halsteren zoeken. We zorgen dat het dorpsleven naar onze tijdelijke locatie komt en zorgen dat onze bewoners naar het dorp kunnen. Elisabeth is even uit het zicht, maar we blijven heus in beeld."

Buren

In het dorpsleven is het spreekwoord "een goede buur is beter dan een verre vriend" een belangrijke leidraad, en tanteLouise beseft dat. Daarom zoekt Sint Elisabeth in de nieuwe situatie de buren nog meer op. "Serviceflat De Boomwei is een goede buur: we zien hun bewoners graag in Sint Elisabeth voor het eten, en we assisteren bij alarmeringen. Dat blijft ook in de toekomst zo. De overgang naar ons nieuwe verpleeghuis verloopt ook in goede harmonie met de buren. We bekijken hoe De Boomwei onze bewoners zonder verpleeghuisindicatie kan opvangen. Het streven is dat iedereen in Halsteren kan blijven."

De toekomst ziet er gunstig uit voor "het Elisabeth". "Straks verrijst hier een mooi en modern gebouw, waarmee Halsteren er weer heel veel jaren tegen kan", zegt Van Velthoven. "En in het nieuwe verpleeghuis zijn alle Halsterse ouderen welkom om bijvoorbeeld te komen eten of deel te nemen aan activiteiten. Een helpende hand bieden aan de Halsterse ouderen is onze belangrijkste taak, die nemen we bijzonder serieus. Door politieke besluiten verandert de zorg, maar wij blijven ons altijd om de ouderen in Halsteren en Lepelstraat bekommeren. Daarover hoeft de gemeenschap zich geen zorgen te maken."

Informatie

Terwijl de sloop- en bouwplannen rondom Zorgcentrum Sint Elisabeth steeds concretere vormen aannemen, worden de buren in de Gasthuisstraat steeds belangrijker. "Met De Boomwei werken we prima samen, maar we denken ook aan alle andere buren", zegt Van Velthoven, "we zien erop toe dat zij worden betrokken bij het hele proces. Uiterlijk begin volgend jaar worden zij uitgebreid geïnformeerd, en natuurlijk blijven we naar onze buren luisteren, zodat de overlast tot een minimum beperkt blijft."

Dat het "oude" Elisabeth een mooi afscheid verdient is duidelijk, tanteLouise denkt diep na over een passende wijze om dat te doen. "Op dit moment ligt de focus vooral op de verhuizing", zegt Desiree van Velthoven, "en op het feit dat het Elisabeth niet verdwijnt. We blijven een rots in de branding."

Meer berichten