Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
"Ik weet wat ik wil worden!"
"Ik weet wat ik wil worden!"

In de rij voor de Halsterse brandweer

HALSTEREN – Het kazerneterrein was haast te klein, zo druk was het bij de open dag van de Halsterse brandweer op zaterdag 29 september. Demonstraties, een stoere crashtender, een spannende ambulance: kleine kinderen genoten er met volle teugen van, en volwassen vaders werden zelf weer even kleine kinderen.

Eén van de Halsterse brandweerlieden die zich wekenlang inspande voor de organisatie van de open dag is Bjorn Meijlemans. Zelfs hij is verbaasd over de opkomst: "Dit is wel erg mooi", zegt hij, "we hadden nauwelijks budget en het is alweer even geleden dat hier een open dag was. Deze opkomst zien doet dan wel goed!" De grote crashtender van de vliegbasis Woensdrecht, de Halsterse tankautospuiten, de ambulance en de boot van de KNRM: overal staan rijen van ouders en kinderen die "even willen binnenkijken". Er wordt enthousiast gesprongen op brandweerwagenstoelen – meer nog dan op het aanwezige springkussen – en er wordt fanatiek gedraaid aan het crashtender-stuur. Alleen de ambulance is soms een beetje eng, pas als de broeder de kinderen belooft dat ze echt niet mee hoeven naar het ziekenhuis nemen ze aarzelend een kijkje. Niet zelden stappen ze glimmend van oor tot oor weer uit, want het is toch wel interessant allemaal.

De open dag van de brandweer is een bron voor sterke verhalen op school, en waarschijnlijk ook voor grote toekomstdromen. Bjorn Meijlemans en zijn collega's hopen ook wat vaders aan het dromen te hebben gezet. "Hier in Halsteren kunnen we nog wel een aantal brandweervrijwilligers gebruiken.", zegt hij, "Je hoeft geen specifieke kwaliteiten te hebben om brandweervrijwilliger te worden, enthousiasme is de basis, de brandweer verzorgt de opleiding. In ruil voor een wekelijkse oefenavond en je inzet tijdens uitrukken word je als brandweervrijwilliger beloond met het gevoel dat je de mensen uit je gemeenschap helpt als de nood écht aan de man is. Dat is niet alleen hard nodig, het is ook een goed gevoel!"

Meer berichten