Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Fos poseert met zijn ouders, broertje Ted en zusje Pip.
Fos poseert met zijn ouders, broertje Ted en zusje Pip. (Foto: )

Fos is een écht Spinooltje

HALSTEREN – Bevallen in het ziekenhuis, het is zo normaal geworden dat mensen verbaasd reageren als je ervoor kiest dat juist niet te doen. De Halsterse Evelien Hartsinck en haar echtgenoot Joey werden op 15 mei ouders van Fos. En Fos is een écht Spinooltje, want hij werd in Halsteren geboren.

"Pas na Fos' geboorte dachten we erover na en realiseerden we ons dat het best bijzonder is dat hij thuis in Halsteren is geboren", vertelt Evelien (25). "Om me heen zie ik eigenlijk alleen ziekenhuisbevallingen. Bij de geboorte van mijn dochter Pip en mijn zoon Ted ben ik zelf óók in het ziekenhuis bevallen. Toen ik zwanger was van Fos koos ik juist voor een thuisbevalling omdat ik rust wilde, en Fos in mijn eigen omgeving ter wereld wilde brengen. Gelukkig was mijn verloskundige erg meegaand, maar toen het consultatiebureau later om de ziekenhuispapieren vroeg werd er wel even gefronst toen ik zei dat ik thuis bevallen ben."

Joey Hartsinck (33) komt oorspronkelijk uit Bergen op Zoom, maar hij en Evelien kozen er bewust voor om naar Halsteren te verhuizen. "Het is hier rustiger en veel gemoedelijker. Iedereen kent elkaar, er wordt veel georganiseerd en de evenementen zijn hier intiemer, ook omdat iedereen elkaar kent. Voor onze kinderen is dat leuk, en als zij blij zijn, zijn wij dat ook", zegt hij.

Historie
Evelien en Joey gaan proberen Fos te laten opgroeien tot een echte Spinool. "Ik vind het belangrijk om mijn kinderen iets te leren over de achtergrond en historie van hun geboorteplaats, en ik vind het ook leuk om me daarin te verdiepen. Fos gaat dus zeker horen over Ambrosio de Spinola en de Spinolaberg. Trouwens, Eveliens vader William van Benten is óók een echte Spinool. Hij heeft al gezegd dat hij hoopt dat zijn kleinzoons later bij VVC gaan voetballen, dus het zit wel goed met die Halsterse roots."

'VerHalsteren'
Fos mag de titel "Spinool" vanaf zijn geboorte dragen, maar inmiddels "verHalsteren" zijn ouders ook steeds meer. "Ons leven is met ons meeverhuisd naar Halsteren. Een aantal van onze vrienden zijn ook hierheen verhuisd, we krijgen hier steeds meer kennissen en vrienden en leren iedereen kennen. We vinden het heerlijk op het dorp." Zelf vindt Fos er nog niet veel van, maar het is opvallend dat hij breed begint te lachen zodra de woorden "Spinool" en "Halsteren" vallen.

Meer berichten