Afbeelding

Aan de slag met duurzaamheid

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - Aan de gemeenteraad van Woensdrecht wordt een zestal thema's voorgelegd met verschillende duurzame maatregelen die concreet uitgewerkt worden.

Per thema een voorbeeld: Circulaire economie: Bij nieuwe woningbouwplannen worden er al vanaf de ontwerpfase afwegingen gemaakt in de manier waarop gebouwd gaat worden op basis van circulariteit. Bouwmaterialen kunnen na gebruik worden hergebruikt als nieuwe grondstoffen.

Energie van de Brabantse Wal: Bewoners kunnen voor een aantal energiebesparende maatregelen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, het aanleggen van een groene dak of dakisolatie een lening aanvragen.
Bloeiende Brabantse Wal: Biodiversiteit vergroten; met betrekking tot regenwater de volgorde vasthouden, bergen en afvoeren. Minimaal gebruik van verhardingsmaterialen heeft de voorkeur.

Duurzame mobiliteit: Bij de aanbesteding van school- en/of taxi vervoer vastleggen dat met een aanbieder die vervoert op groen gas een langere contractduur wordt gesloten dan gewoonlijk.

Kwaliteit van leven: Het verduurzamen van de gemeente heeft niet alleen milieu- en ruimtelijke aspecten. Het thema Kwaliteit van leven omvat veel uiteenlopende onderwerpen vanuit het sociaal domein waarin duurzame actiepunten nog verkend worden.

Cluster Aviolanda-Vliegbasis: Vliegbasis Woensdrecht en bedrijvenpark Aviolanda Woensdrecht hebben zich verbonden tot het opstellen van een 'groene agenda' of het vaststellen van hoge duurzaamheidsambities om duurzame veranderingen te kunnen realiseren.