Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Otto: 800 keer leuk en leerzaam

HALSTEREN - Otto is een beetje Huub, en Huub een beetje Otto. Onze strip – die onlangs zijn 800e aflevering vierde – heeft natuurlijk ook een tekenaar. Dat is Huub van Overveld (34), die niet alleen een stoornis in het autistisch spectrum, maar ook een onverbeterlijk tekentalent heeft. Ruim tien jaar geleden zorgde zijn begeleidster bij SDW Zorg dat Huub's tekeningen een vaste plek in De Halsterse Krant kregen. Stripfiguur Otto beleeft elke week vreemde avonturen met zijn zusje Lotte. Huub noemt zijn strip een vorm van "flauwtisme", want zijn autistische kant is duidelijk te herkennen in wat hij maakt.

Uitlaatklep
In Otto vindt Huub een uitlaatklep voor situaties die hij dagelijks meemaakt, en Otto maakt braaf alle woordgrappen die Huub bedenkt, en dat zijn er veel. Dat Huub middels zijn strip zijn lezers ook dingen leert over autisme is iets waar hij nog nooit bij stilstond. Zijn gezicht begint te stralen als hij zich dat realiseert: "Dat is wel mooi. En belangrijk, want er zijn zo'n 40.000 kinderen die ook een storing in het autistisch spectrum hebben. Daar mag best wat meer begrip voor zijn." Wat Huub zich ook niet realiseerde is het feit dat De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant al 15 jaar bestaat: "Daar kan ik een strip aan wijden!", zegt hij.

Inspiratie
Ideeën heeft Huub nog altijd genoeg, en van inspiratie loopt hij haast over. Zijn grote voorbeeld Peter de Wit – tekenaar van de Volkskrant-strip Sigmund – zag Huubs werk en vond de tekenaar van Otto een talent, dat vooral moet blijven tekenen. Die raad neemt Huub dan ook ter harte. "Tekenen is voor mij ook een soort therapie, ik kan dingen van me aftekenen en ik ben blij met mijn plekje in de krant. Want als ik zelf een krant opensla is de strip het eerste waar ik naar kijk!"

Meer berichten