Tandarts Wim van Geest bedankt Hoogerheide en zijn patiënten knallend met een vuurwerkshow.
Tandarts Wim van Geest bedankt Hoogerheide en zijn patiënten knallend met een vuurwerkshow. Foto: Dennis van Loenhout

Knallend bedankje van tandarts Van Geest

Algemeen

HOOGERHEIDE – Eind januari droeg tandarts Wim van Geest na 30 jaar zijn tandartspraktijk Teamgeest over aan nieuwe eigenaars. Voor Van Geest was dat een moeilijke, maar juiste beslissing. Nu zijn opvolgers Javier Garcia Baeza en Daniella Sanguino hun draai steeds meer vinden, staat Van Geest nog één ding te doen: zijn patiënten, en het dorp Hoogerheide, bedanken voor 30 jaar prettige samenwerking. Het wordt een knallend bedankje!

Op vrijdag 27 april, rond 21.30 uur, wordt het terrein van het Brabantse Wal Festival in Hoogerheide het decor voor een spectaculaire vuurwerkshow. Die show is het bedankje van Wim van Geest aan het dorp waar hij jarenlang zijn brood mocht verdienen als tandarts. Hij is er de man niet naar om zichzelf op de voorgrond te stellen, en hamert op het belang van "Team" in zijn Teamgeest, maar wil toch een gebaar maken: "In die 30 jaar heb ik veel meegemaakt met mijn patiënten", zegt Van Geest, "ik wil hen graag de kans geven om afscheid te nemen, alleen dan niet met een formele receptie maar op een mooie, laagdrempelige wijze. Ik wil gewoon iets terugdoen voor het vertrouwen dat mijn patiënten en het dorp me al die jaren heeft gegund." De boodschap van Van Geest is simpel: iedereen is welkom, niemand is verplicht.

Wim van Geest blijft elke woensdag werkzaam in zijn voormalige praktijk om angstige patiënten te behandelen, en bovendien blijft hij nieuwe eigenaars Javier en Daniella bijstaan met managementadviezen. "Het is wennen om niet meer de kapitein van het schip te zijn", vertelt hij, "ik had nooit gedacht dat ik daar zo bewust mee bezig zou moeten zijn. Ik zou automatisch zaken oppakken die ik nu aan Daniella en Javier moet overlaten, en moet mezelf daar bewust van weerhouden. Dat is een onverwacht boeiend proces."

Uitdaging

Ondertussen is Van Geest ook gevraagd om cursussen te geven aan Spaanse tandartsen om de overstap naar Nederland te vergemakkelijken. "Al voor ik Daniella en Javier ontmoette nam ik een Spaanse tandarts aan in mijn praktijk. We merkten dat we tegen onverwachte problemen aanliepen. Zo bleken bepaalde instrumenten in Spanje anders genoemd te worden dan hier, wat kan leiden tot miscommunicatie tussen tandarts en assistente. In Spanje is de situatie in de behandelkamer bovendien erg hiërarchisch, terwijl we hier prijs stellen op een gelijkwaardige dialoog tussen tandarts en assistente. Een Spaanse tandarts kan soms naar zijn mobiele telefoon grijpen als vertaalhulp, het is belangrijk dat de patiënt dat begrijpt, en niet denkt dat de tandarts tijdens de behandeling aan het Facebooken is. Bij dat soort kleine, maar belangrijke details ga ik Spaanse tandartsen "on-the-job" coachen. Een mooie uitdaging!"

Ondertussen kijkt Wim van Geest uit naar 27 april en zijn afscheidsgeschenk aan Hoogerheide. "Het zou mooi zijn als veel mensen de moeite nemen om te komen", zegt hij, "en ik hoop dat de mensen die er niet zijn het vuurwerk zien en toch even aan me denken."