Leden van Winkelhart Halsteren kregen voorafgaand aan de jaarvergadering een rondleiding op Fort de Roovere.
Leden van Winkelhart Halsteren kregen voorafgaand aan de jaarvergadering een rondleiding op Fort de Roovere. Foto: Bep Tielemans

Winkelhart Halsteren timmert aan de weg

Algemeen

HALSTEREN - Winkelhart Halsteren, lokale vereniging van winkeliers en andere ondernemers, heeft een flink aantal nieuwe leden verwelkomd. Dit tot genoegen van het bestuur dat terugkijkt op een nuttige jaarlijkse algemene ledenvergadering. De activiteitencommissie is terug op sterkte gebracht, de financiële situatie is goed al is een buffer verstandig en de kracht van winkelen in Halsteren zal meer gepromoot worden. Toch is er ook flinke kritiek: de vertraagde ontwikkelingen van Vogelenzang en verpauperd uitzicht zijn een doorn in het oog van naburige ondernemers en bewoners.

Op de druk bezochte jaarvergadering, die deze keer plaatsvond na een rondleiding op Fort de Roovere in lokaal de Schaft, klonk fikse kritiek. Ook na een uiteenzetting van woningcorporatie Stadlander over de voortgang van de vernieuwingen rond Vogelenzang. Spreker Peter Sandee kon weliswaar een aantal zorgen wegnemen maar duidelijkheid over 'het meest complexe dossier' kon hij namens Stadlander niet geven. Dit betreft vernieuwing van de AH supermarkt en zes woningen erboven van gebouw de Kievit. Eind eerste kwartaal 2019 werd genoemd als datum. "Sinds een informatieavond in september ligt de planning op schema. Op locatie De Nachtegaal en 't Lindeke start nog voor de zomer de bouw van vijftien appartementen en zeven grondgebonden woningen. Renovatie van De Merel die horecavoorziening krijgt staat in de tweede helft van dit jaar op het programma. Het openbaar gebied met plein en entree Steenbergseweg komt de eerste helft van 2019 aan de beurt. Voor het parkeerterrein in de tweede helft is een rol weggelegd voor de winkeliersvereniging. Input vanuit ondernemers en goede samenwerking is belangrijk. Het gaat druk worden in het centrumgebied als bouwterrein en winkels moeten goed bereikbaar blijven." Ondernemer Joost Vermeulen stelde dat winkeliers de dupe worden van de enorme vertraging: "De consument gaat elders kijken, een probleem dat niet onderschat mag worden. En waar gaan bouwmaatschappijen straks parkeren?" Kees de Bruin: "Bestaat de kans dat AH niet gaat exploiteren?" Frank van der Zande: "Stadlander is een grote organisatie die op meerdere plaatsen aan het vernieuwen is. Hier in Halsteren is de situatie er erg op achteruit gegaan, het winkelgebied ziet er heel onverzorgd uit, terwijl De Zeeland in Bergen op Zoom juist frisheid biedt. Dit voelen wij als ondernemers in onze portemonnee en daar mag Stadlander niet aan voorbijgaan." Voorzitter Gerrit Atres stelde voor de ontsierende bouwlocatie zoveel mogelijk af te schermen. Kees de Bruin voegde tenslotte toe 'dat de winkeliersvereniging eens met de wethouder rond de tafel moet over een ondernemersfonds: "Wij moeten alles uit eigen zak betalen, in Bergen op Zoom is dat wel anders."