Gerda van der Schot, Mark Inja, Leny Jansen en Wim van Herk snijden de taart aan: de vrijwilligersraad is een feit.
Gerda van der Schot, Mark Inja, Leny Jansen en Wim van Herk snijden de taart aan: de vrijwilligersraad is een feit. Foto: Dennis van Loenhout

BWI installeert vrijwilligersraad

Algemeen

HOOGERHEIDE – Het werk van de Brede Welzijns Instelling – BWI – Woensdrecht, draait voor een groot deel op vrijwilligers. Om te laten zien dat die 180 vrijwilligers serieus genomen worden, installeerde de BWI onlangs een vrijwilligersraad.

"Onze vrijwilligers zijn essentieel", zegt BWI-directeur Mark Inja, "zij zijn onze ogen en oren in de samenleving, en achter de voordeuren van Woensdrecht. Zonder hen kunnen we niet goed signaleren waar ondersteuning nodig is en kunnen we geen hulp of activiteiten organiseren. Omdat onze organisatie zo vertrouwt op vrijwilligers vinden we het belangrijk die vrijwilligers ook een formele positie in onze organisatie te geven."

Met een grote BWI-taart wordt de formele installatie van de vrijwilligersraad gevierd. Op dit moment bestaat de vrijwilligersraad uit voorzitter Leny Jansen (69) en leden Wim van Herk (78) en Gerda van der Schot (65). "We zouden graag zien dat de vrijwilligersraad uiteindelijk vijf leden heeft, liefst uit alle geledingen van de BWI. Op dit moment zijn het jongerenwerk en het vluchtelingenwerk nog niet vertegenwoordigd, het zou mooi zijn als dat alsnog gebeurt."

Zeggenschap
Voorzitter Leny Jansen legt uit dat de vrijwilligersraad feitelijk de rol vervult die een ondernemingsraad in een groot bedrijf zou hebben. "De vrijwilligersraad geeft ons de mogelijkheid om mee te denken in het beleid van BWI. Regelmatig hebben vrijwilligers vragen of wensen, nu kunnen ze die kwijt in een orgaan dat ook formeel zeggenschap heeft."

Coördinator Vrijwilligers Antje Walhout van BWI Woensdrecht stelt dat het opzetten van de vrijwilligersraad geen reactie is op problemen. "De wens was er al langer. Sinds ik hier vier jaar geleden kwam is het aantal vrijwilligers bijna verdubbeld. De samenwerking met onze vrijwilligers verloopt prima, maar omdat we dat in de toekomst willen waarborgen is de vrijwilligersraad een goede stap. Het is belangrijk om te weten wat zij vinden en willen."

Doorontwikkelen
Directeur Inja is ondertussen gewoon "trots" op zijn vrijwilligers. "Als we door het instellen van de vrijwilligersraad in de toekomst nog beter kunnen samenwerken dan we nu al doen, dan betekent dat ook dat we ons als Brede Welzijns Instelling nog beter kunnen doorontwikkelen. We streven ernaar dat Woensdrecht daar de vruchten van plukt!"