Hans en schoonzus Laura hebben
Hans en schoonzus Laura hebben "geen woorden" voor het effect van hun inzamelingsactie. Foto: Dennis van Loenhout

Traplift voor Hans

Algemeen

HOOGERHEIDE – "Triest dat het nodig is, maar mooi dat het kan". Zo verwoordt Hans Verheezen de essentie van de crowdfundactie die genoeg geld opbracht om de traplift – die hij door zijn ziekte keihard nodig heeft – aan te schaffen.

Hij zit in zijn woonkamer, op de bank. Daar ligt ook zijn matras. In zijn neus zit een zuurstofslang en hij is overduidelijk buiten adem. Wie Hans Verheezen (49) ziet weet meteen: het gaat niet goed met hem. "Sinds 2007 heb ik een onbehandelbare vorm van astma. Ik werkte toen in de technische dienst in een fabriek, en heb eigenlijk veel te lang doorgewerkt. Ik slikte medicatie en ging maar weer, en zo heb ik mezelf min of meer kapotgewerkt", vertelt hij, "als je door een rietje ademt, je neus dichtplakt en vervolgens normaal probeert te functioneren, dan voel je ongeveer wat ik elke dag voel." Hans' lot is zuur, want voor zijn ziekte was hij ontzettend actief. Elf jaar lang was hij Nar Ratske tijdens de Wjeeldrechtse carnaval, hij was betrokken bij WVV '67 waar zijn zoon voetbalt, zette zich in voor het beheer van de gebouwen op de Remise, en hielp bij het Brabantse Wal Festival. Veel mensen zijn dus met hem begaan.

Tot overmaat van ramp werd Hans enkele maanden geleden werd ook nog getroffen door een virusziekte in zijn hoofd. Het was even spannend, en hoewel Hans er doorheen kwam kan hij nóg minder dan normaal. Hij is te ziek om zelfstandig de trap op te komen en leeft dus beneden, op de bank. "De douche is boven, ik moet me al maanden wassen aan de gootsteen, en kan niet meer in mijn eigen bed, naast mijn vrouw slapen." Om een lang verhaal kort te maken: Hans had een traplift nodig. Maar een traplift is duur, en omdat zijn ziekte al een flinke aanslag op zijn portemonnee deed konden Hans en zijn gezin die niet betalen. "Ik heb een scootmobiel moeten aanschaffen en ben elke maand een vermogen kwijt aan medicatie", zegt Hans, "een maandelijkse bijdrage van 130 euro voor een traplift kunnen we gewoon niet missen."

Bizar
Schoonzus Laura Akkermans trok zich de situatie van Hans aan. "Het is bizar dat iemand op zo'n jonge leeftijd zo moet leven, zo ziek en dan ook nog haast gescheiden van zijn gezin. Ik wilde iets doen." Dus dééd Laura iets. Eerder had ze al eens gedoneerd in een crowdfundactie op Facebook, voor het zieke kind van een collega. Laura begon een crowdfundactie voor Hans. "Ik wist niet zo goed of het wat zou worden, ik wilde eigenlijk eerst met mijn man overleggen maar blijkbaar had ik op een verkeerde knop geklikt, dus ineens stond mijn actie al online. Dat hoorde ik toen Hans' vader me belde om te zeggen dat iemand een envelopje met geld had afgegeven." Laura stelde het doel van de actie op 1500 euro, in de hoop dat dat genoeg zou zijn voor een tweedehands traplift. Dat die veel duurder bleek was niet erg, want de donaties stroomden binnen. "Ongelooflijk, ik had er haast een dagtaak aan", zegt Laura.
De teller staat inmiddels op 4887 euro en 15 cent. "Ik heb er geen woorden voor", stamelt Hans, "sinds Laura de actie startte is er zoveel gebeurd dat ik gewoon niet weet wat ik erop moet zeggen. Ik ben zo enorm dankbaar." Het opgehaalde geld is ruimschoots genoeg voor een traplift – het wordt een nieuwe – is inmiddels ingemeten en besteld, en moet binnen 20 werkdagen operationeel zijn. Hans kan haast niet wachten. Zicht op verbetering van zijn gezondheid is er nauwelijks, al komt hij mogelijk in aanmerking voor een experimentele behandeling. De traplift is voor hem een groot lichtpunt in alle ellende. Lees verder op pagina 5.

De Facebookactie van Laura toont zich ondertussen een schoolvoorbeeld van de burgerparticipatie en zelfredzaamheid waar de politiek de laatste jaren veel over rept. Wethouder Lars van der Beek was één van de ontelbare inwoners van de gemeente die een donatie deed. "Ik heb een goed gesprek gehad met Hans' familie en begrijp hun probleem. Hun inkomen is te hoog om in aanmerking te komen voor een traplift zonder eigen bijdrage. Dat wordt bepaald door het CAK, en gaat buiten de gemeente om, wij kunnen die regels niet veranderen", zegt hij, "wel kunnen inwoners "meeliften" op de contracten van de gemeente, en zo voordelig een traplift aanschaffen, dat geldt ook voor Hans." Ook Van der Beek opperde de mogelijkheid van een inzamelingsactie en vindt het "hartverwarmend" dat zo veel inwoners van zijn gemeente voor Hans in de bres sprongen. Laura en Hans durven intussen te hopen dat er misschien nog wat geld overblijft. "Misschien kunnen we daarmee nog wat andere aanpassingen doen", zeggen ze, "zodat Hans het iets makkelijker krijgt."

Doneren kan nog steeds, zoek op Facebook naar de inzamelingsactie "Traplift voor Hans".