Voor het publiek belooft het weer genieten geblazen op de Huijbergse Wielerdag.
Voor het publiek belooft het weer genieten geblazen op de Huijbergse Wielerdag.

Jeugd ontmoet topsport op Wielerdag Huijbergen

Algemeen

HUIJBERGEN – De eerste Huijbergse Wielerdag bleek vorig jaar een schot middenin de roos, en dat kwam niet alleen door het prachtige weer. De kwaliteit van de wedstrijden werd gezien door zowel renners als publiek. Dat maakt de twee Huijbergse Wielerdag, op zondag 25 maart, al op voorhand een verplicht nummer voor mensen die van de wielersport houden.

Met stijgende verbazing zag het Huijbergse Wielercomité de inschrijvingen binnendruppelen. En naarmate 25 maart dichterbij kwam werden het er steeds meer. "En het zijn bepaald niet de minste renners die zich inschrijven", zegt secretaris Jeroen van Wezel, "sterker nog, als we zien welk deelnemersveld bij ons aan de start staat kunnen we alleen maar trots zijn op het feit dat die Ronde in ons kleine dorp zo'n grote naam heeft in de wielerwereld."

"In de Jeugdwielerronde rijden renners van 12 tot 14 jaar, dus in de categorieën V, VI en VII", zegt Jeroen van van Wezel van de organisatie, "ze rijden respectievelijk 20, 25 en 30 kilometer over een parcours van 2500 meter dat bekend staat als het 'rondje van de Steenhoven'." Hij vervolgt: "De jeugd rijdt zelden zo'n ronde en het betekent voor het publiek dat ze ook een echte wedstrijd zien, waarin doseren en tactiek belangrijk zijn. In Huijbergen zie je jonge renners in actie op topniveau."

Voor de echte topsporters begint de strijd om de prijzen om 12.30 uur. Dan beginnen de Nieuwelingen aan hun wedstrijd van 40 kilometer. "Onze Huijbergse renner Marijn Maas won onlangs zijn eerste wedstrijd in Rijkevorsel. Bij ons gaat hij voor zijn tweede winst, maar hij zal het dan moeten opnemen tegen zijn plaatsgenoten Brent Broosus en Joost van Oevelen en nog andere sterke renners", zegt Van Wezel. Ook bij de Junioren, die om 13.45 uur vertrekken, is er een plaatselijke favoriet in de vorm van Maarten de Nijs, die het onder andere opneemt tegen Wouter Hopmans uit Hoogerheide. Wethouder Hans de Waal geeft om 15.30 uur het startschot voor de elite/beloftenwedstrijd, waarin zo'n 100 renners zich tegen elkaar opnemen. Het gaat in deze wedstrijd niet alleen om de winst, maar ook om punten voor het BN/De Stem-klassement. Onder de favorieten bevinden zich de renners van het Destil Parkhotel Valkenburg-team, het Delta Cycling Team en de WASP-ploeg, maar ook regionale helden als Pim en Koen van de Klundert, Bart Dielissen, Tom Jansen en Bob Kerkhofs. "Een outsider is onze snelle wethouder Jeffrey van Agtmaal", zegt Van Wezel, "hij vervult de rol van plaatselijke favoriet, ook omdat semi-professional Jan Maas andere verplichtingen heeft."

Van Agtmaal zal zijn beste beentje voor moeten zetten om voorin mee te komen. "Met zo'n groot peloton op het smalle parcours loert altijd het gevaar van een valpartij", zegt Van Wezel, "maar voor het publiek in de dorpskern wordt het genieten om zo'n groot en vooral sterk peloton door het dorp te zien vliegen. We zijn "maar" een criterium, maar Huijbergen begint langzaam de status van een klein klassiekertje te krijgen. Als Wielercomité is dat iets dat ons heel veel energie geeft. Het kost de nodige moeite en inzet om het evenement kostendekkend te maken, maar als die moeite beloond wordt met wedstrijden van deze kwaliteit dan kunnen wij als wielerliefhebbers alleen maar tevreden zijn."

Het Rondje van de Steenoven is een snel en spectaculair parcours.