Het team van de Sint Christoffelparochie dat in het kader van de Vastenactie een Indiase maaltijd voorschotelt.
Het team van de Sint Christoffelparochie dat in het kader van de Vastenactie een Indiase maaltijd voorschotelt.

Indiase maaltijd voor Vastenactie

Algemeen

HALSTEREN - Bij binnenkomst van de parochieruimte achter de Sint Quirinuskerk komt een geur van heerlijk eten je deze woensdagmiddag tegemoet. Het is geen alledaagse kost die de dertig tafelgasten voorgeschoteld krijgen. Priester Sebastian Chazhoor heeft vol overgave zijn kookkunsten ingezet ten bate van de Vastenactie.

Zoals bij veel mensen bekend is, houden de katholieke kerken elk jaar een Vastenactie voor een goed doel in de veertigdagentijd. Sinds vorig jaar heeft de Sint Christoffelparochie, tezamen met de Sint Annaparochie uit Steenbergen en de Peerke Dondersparochie uit Tilburg, gekozen voor een eigen vastenactieproject.

Priester Sebastian Chazoor, werkzaam zowel in Halsteren als in Steenbergen, kwam met het idee te kiezen voor een vastenactieproject in India. Hijzelf is namelijk afkomstig uit India en weet waar grote noden zijn. Er werd gekozen voor een project in de noordelijke staat Arun dat grenst aan China, Tibet en Myanmar. De noordoostelijke deelstaat Arunachal Pradesh is een van de armste en minst ontwikkelde gebieden in India. In 2011 is De Stichting Ontwikkelingshulp Arun opgericht met als doel hulp te bieden aan diverse projecten in deze armoedige deelstaat.

Pastor Sebastian Chazoor is lid van deze stichting en weet waar de gelden naartoe gaan: het ondersteunen van jonge vrouwen, die vaak al vroegtijdig zijn gestopt met een schoolopleiding. De ondersteuning geeft telkens 30 jonge vrouwen een basisberoepsopleiding. Daar is veel geld mee gemoeid, onder andere aan informatie, huur van leslokalen, materialen, verblijfkosten, naaimachines en salaris van leraren.

Resultaat
Het is een hele mond vol. Maar het eerste jaar dat de drie parochies hiervoor geld in hebben gezameld, heeft de Stichting Vastenactie Nederland het geldbedrag aangezuiverd tot het gewenste bedrag. Precies 60 meisjes hebben hun diploma gehaald en kunnen geheel of gedeeltelijk voor zichzelf en hun familie zorg dragen. Zowaar een fantastisch resultaat!

Omdat het een cyclus van drie jaar betreft zijn de initiatiefnemers ook in 2018 weer op zoek gegaan naar bronnen om geld aan te boren. Pastor Sebastian had een geweldig idee: Hij wilde de parochianen een Indiase projectmaaltijd voorschotelen voor €20,00 per persoon. Daarom zijn er twee middagen, op de woensdagen 14 en 21 maart, waarop pastor Sebastian zijn kookkunsten voor twee keer dertig mensen van de Sint Christoffelparochie inzet. Beide middagen zaten al snel bomvol.

Pastor Sebastian Chazoor schotelde het gezelschap een fusion van verschillende gerechten uit zijn geboortestreek voor. Voeg daarbij helpende handen, ambiance én een passende wijn en de vastenactiemaaltijd is bijzonder geslaagd.