Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
De hele familie was er om Lies te feliciteren.
De hele familie was er om Lies te feliciteren. (Foto: Sophia Piesens)

Honderdjarige Lies Bogers-Schillemans

OSSENDRECHT - Lies Bogers-Schillemans werd in de Eerste Wereldoorlog geboren en groeide op in de boerderij van haar ouders die een gemengd bedrijf hadden met landbouw en veeteelt.

Ondanks de crisis, waardoor er moeilijke tijden ontstonden voor het gezin, had ze toch een onbezorgde jeugd. Niet alleen moeilijke tijden werden het voor haar toen ze 22 jaar was en de Tweede Wereldoorlog uitbrak, want toen leerde Lies ook haar grote liefde, Petrus Bogers, kennen waarmee ze op 12 mei 1948 trouwde.

Nadat Lies en Petrus Bogers in 1948 trouwden, verhuisden ze samen naar Heerle. Al snel kregen ze een zoon, Frans, en twee dochters, Marianne en Elly. Dat was niet gemakkelijk, kinderen op een boerenbedrijf, want in die tijd was het hard werken om de veestapel te melken en rendabel te houden. Gelukkig had hun zoon Frans de smaak al vroeg te pakken van het boerenbedrijf en hielp hij volop mee. Maar een drama ontstond in de jaren '70 toen alle koeien geruimd moesten worden en het bedrijf weer van voor af aan moest worden opgebouwd. Alsof dat niet genoeg was rezen in de jaren '80 de prijzen de pan uit, behalve van de melk en was het bedrijf weer de pineut. Ze waren dan ook blij toen ze beiden al dik over de 65 jaar waren toen de laatste koeien uitgemolken waren. Nu konden ze het eindelijk rustiger aan gaan doen. Zoveel verdriet voor Lieske toen haar man op 83-jarige leeftijd overleed. Met de steun en hulp van haar kinderen en kleinkinderen kon Lies in de oude boerderij blijven wonen, maar niets bleef haar bespaard, beenbreuken, operaties, longontsteking. Ze kwam er steeds weer bovenop. Totdat het uiteindelijk niet meer ging en Mariahove haar met liefde ontving. Hier vierde zij afgelopen woensdag haar 100-ste verjaardag.

Meer berichten