Afbeelding

AKT: Met mekaar, voor mekaar!

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - AKT (Alle Kernen Troef) werd door Ludo Bolders eigenhandig opgericht in 2009. Hij was het niet eens met de toen gevoerde politiek, riep aan de zijlijn en pakte de uitdaging op om daar op het juiste niveau iets aan te doen. Met de hulp van juristen en andere sympathisanten werd AKT een feit. Ludo kent de gemeente Woensdrecht als geen ander als een gemeente met veel kleine kernen en dat verklaart daarmee ook de naam en de doelstelling van de partij.

De speerpunten van toen worden nog steeds nagestreefd: Transparantie in communicatie en dienstverlening, een slagvaardig en rechtvaardig bestuur en integriteit. Voor de komende verkiezingen is de lijst aangevuld met armoedebestrijding, duurzaamheid, natuur en milieu, veiligheid en wonen voor iedereen. Met de lijsttrekker Ludo Bolders zoomen we in op deze speerpunten en vooral hoe AKT daarover denkt.

Armoedebestrijding

Ludo: "De wethouder zegt dat het goed gaat, maar de cijfers laten wat anders zien. Zeker in de kern Putte scoren we 9,3% op of onder de armoedegrens. En dan houden we op deze post geld over, dat vervolgens in de algemene reserves verdwijnt. Dat moet niet kunnen."

Slagvaardig en rechtvaardig bestuur

Volgens AKT mogen er nooit zaken in de la blijven liggen en mogen burgers niet gedupeerd worden door het selectief toepassen van de regels. Bolders doelt daarmee op bijvoorbeeld verkoop van snippergroen en ongeoorloofde bomenkap.

Integriteit

Voor AKT is integriteit te allen tijde een zwaarwegend issue en zij zijn dan ook voorstander van het screenen van hun ambtsdragers, waar ze ook vandaan komen. VVD en ABZ denken daar anders over. Ludo: "Kwaliteit en integriteit van bestuurders gaan op deze manier hand in hand."

Verduurzamen

Als oppositiepartij heeft AKT onlangs een fonds van 100.000 euro in het leven willen roepen om duurzaamheidsinitiatieven te ondersteunen. Zij kregen daarvoor niet de steun van de coalitie, maar dat punt staat nog steeds op hun persoonlijke agenda. AKT is tevens van mening dat door burgerparticipatie alternatieve energiebronnen te realiseren zijn. "Samen moeten we de fossiele brandstoffen uit de wereld helpen en er voor zorgen dat we een schone en veilige woonomgeving creëren. In 2025 moet kernenergie overal afgeschaft zijn en vervangen zijn door schonere energie."

Veiligheid

AKT wil 5 wijkagenten, één in elke kern van de gemeente Woensdrecht. "Ook moet het politiepunt beter benut kunnen worden door de burgers." In de buitenruimte wil AKT goed verlichte fietspaden, voor de Putseweg moet de provincie nog wel overtuigd worden. AKT is zeer tevreden over de inzet van buurtpreventie.

Zorg en Welzijn

AKT vindt dat de zorg nog meer om de (kwetsbare) mens moet gaan. "Er wordt momenteel nog teveel geld verspild aan het optuigen van de organisatie. AKT is wel positief over de inzet van de cliëntondersteuners vanuit de KBO, vooral ook het voorkomen van uithuisplaatsingen is hierdoor een sterk punt van onze gemeente", verklaart lijsttrekker Bolders.

Wonen

Wat AKT betreft moeten er woningen beschikbaar zijn voor alle doelgroepen, 'van de wieg tot aan het graf'. Dat vergt een gevarieerd aanbod. "Wij zien veel in het opzetten van een woonhotel voor tijdelijke arbeidsmigranten, dubbelbestemmingen op recreatieparken zoals de Groene Dries en nieuwe woonvormen als tiny houses en mantelzorgwoningen."

Toerisme

Ludo: "We moeten nog harder werken aan het landelijk op de kaart zetten van de Gemeente Woensdrecht met ons fiets- en wielerplan. Verder is het goed ruimte te geven aan B&B's in de kleine kernen en samen met de Brabantse Wal-gemeenten te werken aan meerdaagse arrangementen."

Onderwijs en werkgelegenheid

Dat basisonderwijs behouden moet blijven in alle kernen, staat voor AKT als een paal boven water. In de kern Woensdrecht moet echter een nieuwe basisschool komen. Een mooie droom voor AKT zou verder zijn HBO – naast MBO bij Aviolanda. Als het gaat om werkgelegenheid moeten werkgevers zich ook focussen op de eigen inwoners en moet onderwijs beter afgestemd worden op het bedrijfsleven.

Concrete verbeterpunten

Als concrete verbeterpunten in de diverse kernen kan Ludo Bolders er zonder blikken of blozen een aantal opnoemen. "Het gemeentehuis in Woensdrecht moet efficiënter gebruikt worden en de Josephkerk willen we behouden. In Huijbergen willen we de focus op het oude gemeentehuis, de ontwikkeling van de Molen Johanna en sociale woningbouw. In Putte moet het Glatt-terrein ontwikkeld worden en zou een woonhotel goed op zijn plaats zijn. Het verlengen van de ontsluitingsweg tot aan de Grensstraat is wenselijk. In Ossendrecht moet de noordrand ontwikkeld worden en op Calfven willen we glasvezelkabel. Over de hele gemeente zien we een teloorgang van het onderhoud openbare ruimte op wegen en groenvoorzieningen. Dit moeten we beter op de rit krijgen." Zoals u ziet: AKT staat voor Alle Kernen Troef: Met mekaar, voor mekaar!

Afbeelding