Afbeelding
Foto: Bep Tielemans

Felicitaties voor nationaal Vogelkampioen

Algemeen

HOOGERHEIDE - Cees v.d. Linden is afgelopen week als tweevoudig Nederlands Kampioen Vogelsport gehuldigd door wethouder Hans de Waal op het gemeentehuis van Woensdrecht. Hij had niet alleen zijn prijs bij zich, maar ook het winnende door hem gekweekte paartje Loodbekjes wat van oorsprong uit Azië afkomstig is.

Hij rolde er ruim 50 jaar geleden vanzelf in, vertelde Cees. Zijn vader had duiven, kippen en een volkstuin. De hele buurt had duiven. Maar Cees heeft zich uiteindelijk gespecialiseerd in het kweken van tropische vogels waar hij al ontelbare malen Nederlands Kampioen mee is geworden. Zelfs Bondskampioen en tweemaal heeft hij het Wereldkampioenschap behaald. Volgend jaar hoopt hij het opnieuw binnen te slepen. Dat gaat niet vanzelf met het topvogels kweken. Hier gaat heel wat speciale verzorging aan vooraf. In september laat hij de vogels van een grote volière in een klein kooitje overvliegen waar ze tot januari niet meer uitkomen. Twee keer per week gaan ze in een speciale waskooi om af te spoelen zonder dat hij ze aanraakt. Dan maakt Cees de kooi schoon en zorgt dat de vogels weer droog terugspringen in hun kooitje. Mocht het nodig zijn dan knipt hij de nageltjes en zorgt dat de snavel glad blijft. De snavel mag niet ruw zijn en er mag geen vliesje opzitten. Zes weken lang is hij bezig met het conditioneren van de vogels. Allemaal zelf gekweekt en officieel geringd, want anders mogen ze niet meedoen op de show.

De bijna 74-jarige Cees v.d. Linden heeft er nog veel plezier in, hoewel hij toegeeft dat het wel lastig is om levende have te hebben als je eens een weekend weg wilt. Zijn vrouw Mien zegt weleens dat hij een beetje moet gaan stoppen maar eigenlijk hebben de vogels in haar hart ook een plekje. Ze gaat dan ook heel vaak mee naar de shows.