Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Carnavalsprogramma Ostrecht (Ossendrecht)

Programma carnaval in Ossendrecht.

Donderdag 8 februari
Prijsuitreiking tekening- en knutselwedstrijd:

In de loop van de middag zal Prins Kees I op basisschool de Meulenrakkers de prijzen uitreiken van de wedstrijd voor het maken van de versiering, gemaakt door de Ostrechtse Kalfkus, voor de Plechtige Zitting en de kalfkusmiddag in de Drieschaar. Prins Kees I en Nar Luukske nemen hier het roer van de aanstaande carnaval in handen. Aan de Kalfkus zullen alle activiteiten die er voor de boeg liggen worden uitgelegd zodat ze weten welke koers er gevaren wordt deze carnaval.

Op deze avond zal om ongeveer 21:30 uur Prins Kees I de Geveldweil uitreiken. Waar? Dat is voor ons ook nog een verrassing, namelijk de kastelein die de meeste schildjes heeft verkocht krijgt de geveldweil met de daarbij behorende versierselen overhandigd.

Vrijdag 9 februari
Kalfkusoptocht van basisschool de Meulenrakkers:
Verzamelen van alle Kalfkus op de speelplaats van de school voor hun optocht om 09:30 uur. Vertrek optocht om 09:45 uur. Aankomst van de optocht op het plein van de school. De Kalfkus vragen aan de bewoners langs het parcours om dit feestelijk te versieren. De route is als volgt: Meulenberg – Zr. Marie Adolphinestraat – Molendreef – Hoefke – Lieve Vrouwestraat – Adolphineplein – Hondseind – Markt – Eikelhof – Kerkstraat – Molenstraat – Meulenberg.

Aansluitend zal prins Kees I de uitslag bekendmaken van de schooloptocht en de prijzen uitreiken.

Zaterdag 10 februari
13:30 uur verzamelen op de Markt bij den Os voor de 11e intocht van Prins Kees I.

De trossen worden losgegooid en de Ostrechtse carnaval gaat van start. Hoe gaat Prins Kees zijn 11e en laatste entree maken in Ostrecht? We zijn benieuwd over welke boeg hij het ditmaal gaat gooien! Hij heeft beloofd er wel een spektakel van te maken; dat mag je niet missen. We kunnen inmiddels al wel aanroeren dat er in de oude Haven van Ostrecht en in de buurt van het Wasseven de laatste tijd een vliegend schip is gesignaleerd! Zou dat er iets mee te maken hebben?
Aansluitend, na de entree van de Prins, draaien we het roer richting de trap van het "Ostrechtse gemeentehuis". Daar zal voor de 58e keer de gemeentesleutel worden overhandigd. Daarbij wordt de macht over Ostrecht overgedragen aan Prins Kees I. De Prins zal met zijn gevolg 4 dagen lang regeren over ons schwoone durpke Ostrecht.

Aansluitend aan de intocht is er voor alle Kalfkus weer het te gekke Kalfkusinhaalbal in de Harmoniezaal.

Na de intocht van Prins Kees I volgt de Plechtige Zitting.

In de Drieschaar de traditionele en onvervalst echte Ostrechtse Plechtige Zitting met grappen, grollen, zang, sketches. Op deze Plechtige Zitting is elke volwassene welkom.Tijdens de zitting zal er een hapje worden aangeboden en sluiten we af met de welbekende snert, erwtensoep of oep zun Ostrechs gezeed ARTSOEP.

Zondag 11 februari
Kalfkusrevue in de Drieschaar:

Vanaf 14:00 uur gaan de deuren van de zaal open voor de Kalfkusrevue. Nieuwsgierig geworden? Kom dan zeker! Zorg dat je op tijd bent zodat je van deze leuke middag kan genieten.
Lachen, gieren, brullen. Het is GRATIS, gratis limonade en gratis veel lol.
En zoals ook elk jaar….voor de papa's en de mama's ook zo gezellig!
Deze middag wordt besloten met hossen, dansen en springen onder aanvoering van de Prins en de Nar op muziek van de Boerekapel d'Ossekoppe.
Het dansen van de Zeuvensprong wordt zeker niet vergeten!
Kom lekker genieten en gwooi ut roer om!

Maandag 12 februari
Het Kalfkusspektakel in de Drieschaar.
De zaal van de Drieschaar gaat open om 13:15 uur. Aanvang programma klokslag 13:30 uur.
Als dat maar goed afloopt? De oproerkraaier, piraat Piet Eenoog, laat zich de laatste dagen regelmatig zien in Ostrecht. Dat belooft niet veel goeds! Wat is deze schelm van plan met Prins Kees I en Nar Luukske? Hopelijk gwooit hij het roer niet om. Hij staat er om bekend dat hij alles in duigen kan laten vallen. En dan… daar staan we liever niet bij stil. Zet daarom allemaal je kompas richting de Drieschaar. Samen kunnen we het misschien wel op een akkoordje gooien en komen de Prins en Nar ongeschonden uit deze beroerde situatie.
We willen aan de vaders en moeders, opa's en oma's en iedereen die aanwezig is vragen om rekening te houden met de kleine Kalfkus. Laat die een mooi plaatsje vooraan uitzoeken zodat ze het spektakel goed kunnen volgen. De grote mensen kunnen op de achterste rijen het spektakel prima beleven.
Om beschadiging te voorkomen is het niet toegestaan om spuitbussen met confetti in de zaal mee te nemen, hou hier rekening mee aub. Na afloop van het Kalfkusspektakel kunnen dan de limmenatbals in alle hevigheid losbarsten.

Limmenatbals: Bij het einde van het Kalfkusspektakel worden de "limmenatbonnen" uitgedeeld. De verdeling van de zalen, tijden en buurtschappen is:

Zaal de Vrede: Dorp, Aanwas, Calfven van 14:30-15:25 uur
Harmoniezaal: Molenakkers, Hageland van 15:30-16:30 uur
Boulevard: De Heide, Hondseind van 16:30-17:30 uur

Dinsdag 13 februari
Grote optocht.

10:30 uur Opstelling wagens achter de kerk, Kerkstraat, de Ploeg en
Burg. Van Gilshof.
13:45 uur Opstelling groepen en muziek
14:11 uur Vertrek optocht
ROUTE: Dorpsstraat, Markt, OLV ter Duinenlaan, Duinstraat,
Lievevrouwestraat, Bevrijdingsstraat, Molenstraat, Zr Marie Adolphinestraat, Kon Wilhelminastraat, OLV ter Duinenlaan, Markt.

Bewoners wordt gevraagd de gevel van hun huis weer feestelijk te versieren. En houd de route vrij svp.
Prijsuitreiking en uitbetaling startgelden direct na de optocht op de Markt. Tijdens de optocht collecte door de hofdames voor de zieken van Ossendrecht.

24:00 uur verbranden van de Os op de Markt en teruggave van de gemeentesleutel door Prins Kees I. Het dansen van de Zeuvensprong en het zingen van het afscheidslied van de Ostrechtse carnaval:

MOEDER OOZE N'OS IS DOOD
ZEMME HEM IN BRAAND GESTOKE
MOEDER OOZE N'OS IS DOOD
HIJ STAOT NOU LEKKER GLOEIEND ROOD

Tijdens de vier dagen carnaval is het vrij 'hosse, daanse en dweile' in cafés. Prins en zijn gevolg zullen regelmatig de cafés bezoeken die het Ostrechtse carnaval steunen.

d'Ossekoppe

Meer berichten