Afbeelding

Peter Deelen vanuit ander perspectief

Algemeen

HOOGERHEIDE – Beschouw het als de regionale sportieve 'Wikileaks'. Met de bekendmaking komt de staatsveiligheid absoluut niet in gevaar. De strafvervolgingstermijnen zijn inmiddels verjaard, een heksenjacht uitgesloten. En toch zijn de gevolgen nog niet helemaal te overzien. Vanuit een decennia hermetisch beveiligd archief is onlangs een officieel schrijven gelekt dat mogelijk de status van met name Peter Deelen zal ondermijnen. Op zoek naar het verhaal achter de brief en huidige stand van zaken bij de koploper van de Vierde Klasse A.

Op 11 juni 1984 valt er bij de dan 17-jarige Peter Deelen een brief van de Rooms Katholieke Voetbal Vereniging METO op de mat. Namens het bestuur deelt de inmiddels overleden secretaris Cees Hartog aan de talentvolle middenvelder het volgende mede: 'Mijnheer. Hierbij bevestigen wij de mondelinge opgelegde straf van twee wedstrijden voorwaardelijk met een proeftijd tot 1 januari 1985. Tevens is u opgelegd een straf van twee oud-papierbeurten te voldoen voor 13 juli aanstaande. Deze oud-papierbeurten kunnen zowel op zaterdag en of op donderdagavond vervuld worden. Deze straf is u opgelegd wegens het niet verschijnen voor het Rillandia toernooi op Hemelvaartsdag'.

De METO-coach Peter Deelen pareert lachend:"Tja, zo ging dat vroeger. En met deze brief was de kous nog niet af. Ik maakte deel uit van een goed team, we wonnen zelfs de districtsbeker. Enkele spelers zouden de overstap naar het eerste elftal gaan maken en trainden al regelmatig mee. Na het seizoen was er een toernooi voor de A-junioren bij Tholense Boys. Het eerste moest diezelfde dag naar Rillandia en had een uitvraag voor drie A1-spelers gedaan. Daags ervoor vroeg ik aan wijlen leider Ko Landa hoe het nu zat en hij vertelde dat alles geregeld was. Wij, als spelers, hadden echter nog niets doorgekregen en gingen vrolijk richting Tholen. Terwijl we daar bezig waren komt de toenmalige voorzitter Frans Jansen het sportpark oplopen. Hij sommeerde Ad Nieuwlaat, Arjan Hoeks en mij direct te stoppen en richting Rilland te gaan. Een verzoek waaraan we niet voldeden".

Het METO-bestuur beraadde zich over de recalcitrante jeugdspelers en ontbood ze een week nadien in de bestuurskamer. "We moesten één voor één naar binnen en mochten niet met elkaar spreken. Daar kregen we de sanctie, zoals in de brief beschreven, opgelegd. Bij het naar buiten gaan stampte Ad uit frustratie tegen de eerste de beste fiets die in het fietsenrek stond. Bleek de fiets van de voorzitter te zijn. Fred de Nijs, die ook buiten stond, werd er later voor aangezien. Het resulteerde in een nog zwaardere straf. Tien oud-papierbeurten of drie wedstrijden schorsing. We kozen voor het laatste. Trainer Swaanen vond het echter na een wedstrijd in de voorbereiding al genoeg en speelden uiteindelijk een volledig seizoen", blikt Peter Deelen terug.

Dwars

"Natuurlijk lag het niet alleen aan het bestuur. Wij waren ook gewoon een groepje dwarse gasten en vonden het prachtig om tegen de gevestigde orde in te gaan. Het bestuur en trainers hadden aanzien en straalden dat uit. Daar ging je niet tegenin. Tegenwoordig is dat anders. We werken op basis van gelijkwaardigheid." Peter Deelen en METO hadden lange tijd een haat-liefdeverhouding. Diverse malen ontspoorde de onderlinge verstandhouding. Zo ook toen de technisch begaafde speler door de week op hoog niveau ging zaalvoetballen. "Het werd van bestuurlijke kant verboden. Ik besloot voor de zaal te kiezen en ging in METO 5 spelen en verkaste het jaar erop uit protest naar Rillandia, dat toen eerste klasse op zaterdag speelde. Werden kampioen en pakten de beker. Het bleef bij een seizoen daar trainer Swaanen me vroeg om toch op het oude nest terug te keren. De regels omtrent zaalvoetballen waren gewijzigd, alleen niet op vrijdag! Enkele succesvolle jaren volgden totdat een nieuwe affaire parten speelde. Na en meniscusoperatie werkte ik hard aan mijn herstel. Eenmaal fit hield trainer Fred van Geel me steevast op de bank. Ik stond op 249 wedstrijden en teamgenoten hadden het feestprogramma voor dat ene jubileumduel al helemaal rond. Ik speelde geen minuut meer. In de laatste wedstrijd bij Schutters uit werd me, bij gebrek aan voldoende spelers, een basisplek beloofd. Ik bedankte voor de eer en vroeg overschrijving naar Grenswachters aan. En speelde aldaar nog enkele jaren met veel plezier in een goed elftal. Om vervolgens toch bij METO in de lagere elftallen nog wat uit te hobbelen."

De wilde haren verdwenen en de trainer Deelen ontpopte zich meer en meer. Na diverse clubs arriveerde hij andermaal aan de Huijbergseweg alwaar een jeugdplan werd uitgerold. Veel spelers van de talentvolle lichting maken momenteel deel uit van de selectie die lijstaanvoerder in de Vierde Klasse A is. "De jonge leergierige groep waarmee het prettig werken is. Het is een hecht team wat nog steeds groeit. Ik sluit niet uit dat het op termijn de stap naar de Derde klasse kan maken. Het is nu leuk dat we meedoen om de prijzen doch het is geen absolute must om te promoveren. Alles bij elkaar houden, verder uitbouwen en vooral duidelijk zijn. Lering getrokken uit jarenlange ervaring met vele trainers en bestuurders. Had ook wat brieven aan mijn adres gescheeld", knipoogt Peter Deelen, die 'oud-papierbeurten opnieuw overweegt'.