(foto: Rudy Jansen)
(foto: Rudy Jansen)

Drammer vol ideeën

Algemeen

WOENSDRECHT – "Dit wordt mijn laatste raadsperiode", zegt ze aarzelend, om vervolgens meteen weer op die woorden terug te komen. Want eigenlijk gaf de afgelopen raadsperiode haar zoveel energie dat ze nog helemaal niet over stoppen wil nadenken. Maar dat is meteen het enige waar Adri van Zweden liever niet over nadenkt.

Haar hoofd staat nooit stil, en ze heeft altijd ideeën. In die ideeën staan twee dingen centraal: een voorliefde voor de "underdog" en een haast eindeloze betrokkenheid bij mensen. "Op school nam ik het altijd al op voor klasgenootjes die het niet konden volgen", zegt Adri van Zweden (70), "toen zeiden ze dat ik het mis had, dat het met hen toch niks zou worden. Maar ik wist altijd al dat ik gelijk had. Je moet je inzetten voor mensen die het iets minder hebben. Dat verdienen ze." Haar betrokkenheid bij de mensen om haar heen en haar wens om meer inspraak te hebben en besluitvormingsprocessen te begrijpen, dreven haar in 1999 de politiek in. "Maar", benadrukt ze, "het gebeurt niet in de raadzaal. Het gebeurt juist daarbuiten. Samenwerken, daar gaat het om. Alleen met de hulp en ideeën van mensen buiten de politiek kunnen we mooie dingen bereiken. Een goede samenleving ontstaat door het samenspel van politiek en burgers."

Wat Van Zweden betreft hééft Woensdrecht een mooie samenleving. "Het was een genot om deel te mogen uitmaken van deze gemeenteraad. Iedereen is positief en betrokken en dat is te zien aan wat er de afgelopen vier jaar bereikt is: het Ouwe Raedthuysplein in Hoogerheide, het Tervoplein en de Randweg in Putte, er is zoveel moois gebeurd. Dat geeft energie, en dat motiveert me om door te gaan. Ik barst nog van de ideeën, ik kan niet stoppen met nadenken. En als ik iets in mijn hoofd heb wil ik het ook bereiken", zegt Adri lachend, "ik ben nogal een drammer…"

Een bevlogen drammer kan veel bereiken: Adri van Zweden is de drijvende kracht achter de busverbinding vanuit Woensdrecht naar andere dorpen, de Woensdrechtse "supermarkt" en de Woensdrechtse Boerendag. "Maar ik doe het niet alleen", benadrukt ze, "het gaat om sámenwerking! Dankzij Klaver4 konden we de bus werkelijkheid maken. De supermarkt staat er mede dankzij de hulp van de Jumbo. Ook de Boerendag, de voorjaarsmarkt en de jaarmarkt kunnen niet zonder iedereen die meewerkt. Een groep van 30 vrijwilligers die onvermoeibaar meewerkt is onmisbaar voor deze initiatieven."

Voor de komende raadsperiode richt Adri van Zweden haar pijlen op de nieuw te bouwen school in Woensdrecht. "We willen graag een plekje in die school kunnen inrichten voor vrijetijdsbesteding voor de jeugd én voor ouderen. Woensdrecht mist een MFC, een plek waar mensen bij elkaar kunnen komen. Dat hoop ik nog te kunnen realiseren. Samen met anderen natuurlijk!" Woensdrecht levendig houden, dat gaat Van Zweden na aan het hart. En terwijl ze zich inzet voor Woensdrecht zal ze andere dorpskernen nooit uit het oog verliezen. "Af en toe hebben mensen een steuntje nodig", zegt ze, "waar ik kan wil ik daarvoor altijd blijven zorgen, wellicht toch nog als raadslid."