Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Bemoeial met wethoudersambities

HOOGERHEIDE – Ze ging de politiek in omdat ze een "bemoeial" is, iemand die een mening heeft en daarmee iets wil doen. Marieken de Lange wil na 21 maart opnieuw de raad in. En in 2022, dan mikt ze op een wethouderspost. Tot die tijd, en daarna, zet ze zich in voor het sociaal domein, burgerinitiatieven en de verbinding tussen ondernemers, onderwijs en overheid.

"Ja, ik ben een bemoeial", zegt Marieken de Lange (43), "Ik vind overal wat van, maar in tegenstelling tot die zestien miljoen bondscoaches die langs de zijlijn dingen roepen wil ik ook tijd investeren en moeite doen om met mijn mening iets te bereiken. Dat lukt ook mij niet altijd, maar ik probeer het wel, op de juiste plek." De Lange begon haar politieke carrière in de oppositie bij de PvdA, maar stapte een jaar geleden over naar ABZ. "Ik ben hier op mijn gemak en voel me hier thuis. Dit is een partij die doet wat-ie zegt."

Als ondernemer doet Marieken in haar politieke activiteiten ervaringen op die haar en collega-ondernemers van nut kunnen zijn. "Ik zie en leer hoe de gemeente werkt, maar omgekeerd kan de gemeente ook weer leren van mijn ervaringen als ondernemer. Als organisator van bijvoorbeeld het Straatvoetbaltoernooi kan ik ook weer de verbinding met het onderwijs leggen. Ik vind de politiek steeds leuker, het is een soort van zingeving en er gebeurt heel veel. De politiek in Woensdrecht zit niet in een ivoren torentje en neemt de wensen en zorgen van haar inwoners serieus. Ook het sociaal domein is in orde. Het doel van de wethouder was dat niemand buiten de boot zou vallen en dat is gelukt, bovendien zie je in andere gemeentes verhoudingsgewijs ook meer schrijnende gevallen dan hier. Er is hier de afgelopen vier jaar enorm goed bestuur geweest", zegt Marieken.

En als het aan haar ligt wordt dat enorm goede bestuur de komende vier jaar voortgezet, met een raadszetel voor haarzelf. "Ik vertrouw erop dat ik vanaf plek 10 de raad kan halen, maar mik natuurlijk ook op voorkeurstemmen. Desnoods ga ik door als burgerraadslid, mijn drive om betrokken te blijven is gewoon te groot." Marieken de Lange presenteert haar politieke ambities via speciaal gemaakte stripverhalen aan het publiek. "Op die manier hoop ik mensen te bereiken op een manier die toegankelijker is dan een verkiezingsprogramma. Want dat mensen betrokken zijn bij de politiek is heel belangrijk. Daarom wil ik me ook inzetten voor een nog betere ondersteuning voor burgerinitiatieven. Zaken als een Whatsapp-groep of een zorgcoöperatie, dat hóórt toch juist door burgers geregeld te worden? Je wil toch niet dat zulke zaken worden opgelegd, zodat een ambtenaar ze op kantoortijden regelt? De gemeente moet die zaken slechts faciliteren en ondersteunen, dat is een van de dingen waar ik me de komende vier jaar voor wil inzetten in de gemeenteraad! En daarna? Misschien wel als wethouder…"

Meer berichten