Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Tijdens de open dag geven De Leutige Bouwers uitleg over de creatie die binnenkort in carnavalsoptochten prijkt.
Tijdens de open dag geven De Leutige Bouwers uitleg over de creatie die binnenkort in carnavalsoptochten prijkt. (Foto: Bep Tielemans)

Leutige Bouwers op zoek naar Bergs zilver

LEPELSTRAAT - Het is een ware traditie dat bouwclub De Leutige Bouwers op het einde van het jaar hun bouwkot openstelt voor alle belangstellenden en aan de ingang heerlijke oliebollen bakt. In de weken voorafgaand aan oudejaarsdag worden de bestelformulieren voor de oliebollen uitgezet en de bestellingen geregistreerd.

Voor de club is het bakken van verse oliebollen een geurige manier om de kas van de club te spekken. Bezoekers werden dan ook op oudejaarsdag extra verwelkomd in het bouwkot aan de Zoekweg om te zien hoe ver de bouw van de wagen voor 2018 al gevorderd is.

Zilver
De tekening prijkt aan de muur en de bezoekers kunnen in de praktijk zien wat er al klaar is, in de afwerkende fase is en wat er allemaal nog gedaan moet worden. De bouwers hebben nog dik vier weken te gaan en dan moet het spel op de wagen staan. In de ontwerpfase is men uitgegaan van de zilvertentoonstelling die in het Markiezenhof te zien was en het prachtige boek over de zilversmeden van Bergen op Zoom.

Genieten
Op Discovery is al jaren het proces van het delven van goud te volgen en De Leutige Bouwers hebben een ware 'dredge met sluice box' gebouwd die aan de Kraaijenberg operationeel gemaakt is. Aangezien de Bergse zilversmeden ook een gouden randje hadden is de relatie tussen beide fenomenen snel gelegd. De Bergse keurmeesters zien toe op de kwaliteit van het Bergse zilver. Kortom: De Leutige Bouwers zijn op zoek naar Bergs Zilver. Het belooft weer genieten te worden tijdens de optochten van Lepelstraat, Halsteren en Bergen op Zoom. Bezoekers van de open dag bij De Leutige Bouwers konden al het een en ander aanschouwen.

Oliebollen
Op oudejaarsdag wordt er weer met man en macht gebakken in de kramen voor de ingang van het bouwkot. Dik 3000 oliebollen moeten geurig de pan uit komen. Sommige worden aan de deur afgeleverd, de meeste bestellingen worden afgehaald tussen 11.00 en 15.00 uur. Ook worden de verse oliebollen verkocht aan bezoekers aan het bouwkot. Ooit was deze rol toebedeeld aan de plaatselijke voetbalclub. Zij stopten met deze jaarlijkse traditie en na een jaartje zonder oliebollenbakkers in Lepelstraat doken De Leutige Bouwers in dit gat. Dit levert hen de nodige euro's op in hun kas en een mooi moment om te laten zien wat ze verder in hun mars hebben. Het bouwkot wordt op deze regenachtige dag bezocht door de carnavalsstichtingen, bandjes uit de regio, corsobouwers en bevriende bouwclubs uit de gemeente.
Kortom: feestelijk 2017 uit en 2018 in.

Meer berichten