Commissaris van de Koning, burgemeester en wethouders testen met oud-wereldkampioenen de nieuwe wielerbaan.
Commissaris van de Koning, burgemeester en wethouders testen met oud-wereldkampioenen de nieuwe wielerbaan. Foto: Dennis van Loenhout

Wielerbaan wielercollege geopend

Algemeen

OSSENDRECHT – Een trots moment voor wethouder Martin Groffen, een droom die in vervulling ging voor Stan Jansen van RSC de Zuidwesthoek, een verrijking voor het ZuidWestHoek College en een gouden kans voor bondscoaches en belangstellende inwoners. De langverwachte en veelbesproken wielerbaan -officieel Opleidings- en Trainingscentrum Woensdrecht- bij het ZuidWestHoek College werd op 21 december officieel geopend.

Twaalf jaar sleepte de soap rondom de wielerbaan in Ossendrecht zich voort. Toch verloren de betrokken partijen nooit de moed. Wethouder Martin Groffen sprak van "passie, vastberadenheid en de wil om de baan tot realiteit te maken", en roemde het feit dat de gesprekken met grondeigenaren en milieuverenigingen altijd plaatsvonden in een oplossingsgerichte sfeer. Na een proces van twaalf jaar verschenen oud-wereldkampioenen Thalita de Jong en Adrie van der Poel, drie wethouders in wielertenue en zelfs Commissaris van de Koning Wim van de Donk op de opening. Dat deze opening langverwacht en belangrijk is werd zo in één oogopslag duidelijk.

Het resultaat van die twaalf jaar wachten is een ronde van 1200 meter, die met een lus over de Putseweg kan worden uitgebreid tot 1600 meter. In het hart van de ronde bevindt zich een terrein waarop veldrijders en mountainbikers kunnen trainen op allerlei ondergronden. Secretaris Stan Jansen van RSC de Zuidwesthoek stak de handen uit de mouwen bij de bouw van de baan, en stond eigenlijk aan de basis van het idee. "Stan kwam twaalf jaar geleden bij me voor de deur liggen. Hij liet me gewoon niet met rust", sprak wethouder Groffen met een knipoog. Zelf wil Jansen er weinig van weten: "Ik heb het niet alleen gedaan, deze baan is er dankzij de inzet van iedereen."

Veiligheid
Hij legt uit hoe het idee voor de wielerbaan ontstond: "In het verleden hielden we onze trainingsritten op industrieterrein Borchwerf in Roosendaal en in Bergen op Zoom, op de openbare weg. Heel gevaarlijk met al dat verkeer, zeker voor onze jonge renners. Voor hun veiligheid heb ik altijd geijverd voor deze baan. En hij is mooier geworden dan in mijn dromen, omdat ik niet durfde te dromen over een veld voor mountainbikers en veldrijders. Het was fantastisch om zo nauw betrokken te zijn bij het proces. Ik stond erop dat er een haakse bocht in het parcours kwam, zodat jonge renners de juiste bochtentechniek konden leren, en die bocht ligt er ook. Het is een fantastische baan."

Open vizier
Op de Ossendrechtse wielerbaan moeten de jonge talenten van RSC de Zuidwesthoek, maar ook de leerlingen van het ZuidWestHoek College zich gaan ontwikkelen tot de toprenners van de toekomst. "De baan past perfect in het wielerplan van West-Brabant. Als wielergemeente zijn we hier apetrots op", zegt wethouder Martin Groffen, "voor mij is dit een prachtig einde van een twaalfjarige erestrijd voor de veiligheid van die kleine renners. Het is een hele eer dat mijn eigen college me hierin terzijde heeft willen staan, en dat alle betrokken partijen altijd een open vizier hebben gehouden."

Verrijking
Directeur Piet Anthonissen van het ZuidWestHoek College ontving symbolisch een setje sleutels van de wielerbaan en noemt de baan een "verrijking voor wat wij al deden. Reken maar dat onze leerlingen regelmatig over de baan gaan jagen!" RSC de Zuidwesthoek verzorgt op dinsdag- en donderdagavond én op woensdagmiddagen trainingen op de nieuwe baan. Maar de wielerbaan zal ook gebruik worden door de Brede Welzijns Instelling, onder anderen in projecten voor sociaal zwakkeren of voor trainingen met e-bikes. Bovendien vormt de baan een ideale locatie voor bondscoaches en nationale of regionale selecties die een goed toegeruste trainingslocatie zoeken. Op termijn kunnen ook nieuwsgierige recreanten clinics boeken op het parcours.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk is zo'n belangstellende. In gezelschap van Adrie van der Poel, Thalita de Jong, burgemeester Steven Adriaansen en wethouders Lars van der Beek, Hans de Waal, Jeffrey van Agtmaal maakte hij een korte ronde over de baan. In die korte tijd leerde hij van Adrie van der Poel hoe je op de fiets op de juiste wijze schakelt, maar meteen moest hij weer door naar een volgende afspraak. "Als ik meer tijd heb kom ik terug", beloofde hij, "al denk ik toch dat dit de laatste keer was dat ik Thalita kon bijhouden."