Groep 8 van de Klim-Op is trots op de Robot Award!
Groep 8 van de Klim-Op is trots op de Robot Award! Foto: Dennis van Loenhout

Klim-Op levert beste programmeurs

Algemeen

HOOGERHEIDE – Ze zijn de beste programmeurs van de First Lego League en daar zijn ze apetrots op. De Robot Award die ze wonnen heeft nu al een speciaal plekje in de klas, en in de harten van al die jonge superprogrammeurs. Zelf hun Lego-robot straalt van trots.

De First Lego League daagt jongeren tussen de 9 en 15 jaar uit om de rol van techniek en technologie in de maatschappij te onderzoeken aan de hand van allerlei opdrachten. Dat doen ze rond een bepaald thema, dit jaar ging was dat "Hydro Dynamics", water dus. Denken als wetenschappers, daar gaat het om. Met behulp van een autonome robot die zelf bouwen en programmeren met het Lego Mindstormsysteem, voeren ze een aantal missies uit. En hoewel groep 8 van basisschool de Klim-Op uit Hoogerheide niet met de overall winst aan de haal ging, wonnen ze dus wel de Robot Award, met de complimenten van de jury. "In onze robot hebben we elke missie in een eigen software-blok geprogrammeerd", vertellen 'programmeurs' Milo Swagemakers (11) en Nathan Visser (11) trots, "dat had de jury nog nooit eerder gezien."

Hoofdbrekens
Ook de presentatie van de Klim-Op oogstte bewondering. Klasgenootjes Michelle van Rinsum (11), Yoran van Sprundel (11), Femke van Dongen (11), Anouk van Dongen (11), Nathan Visser (11), Milo Swagemakers (11), Tijana Stojanovic (12), Jan Borsboom (12), Maaike Bruijs (10) en Niek Bartels (11) bedachten een ingenieuze oplossing voor de afvoer van regenwater rondom huizen. Ze bedachten een systeem van sponzen in de grond rondom een huis, die niet alleen water absorberen, maar ook zorgen dat je het kunt hergebruiken, bijvoorbeeld om plantjes water te geven of de auto te wassen. Het lijkt simpel, maar het kostte groep 8 de nodige hoofdbrekens. "Het duurde lang voor we hadden bepaald hoeveel sponzen we nodig hadden", zegt Anouk.

Teamdynamiek
Juffen Hanneke Vangangelt en Manon de Groen zijn trots op hun leerlingen. "Vanaf het begin van het schooljaar tot de finale op 24 november hebben ze hard gewerkt", zegt juf Hanneke, "hun reguliere schoolwerk moest ook af en dat ging feilloos. Hoe leuk ze de First Lego League vinden blijkt wel uit het feit dat ze soms om 17.30 uur nog in het technieklokaal zaten te werken. We moesten ze haast met de bezem naar buiten vegen!" En thuis dacht het team gewoon verder, over programmeerproblemen of technische oplossingen. Jan brak zich het hoofd over de juiste tandwielen, Milo dacht na over hoe hij de software van Lego zijn wil kon opleggen, maar anderen – zoals Tijana – dachten ook na over moeilijke dingen als "teamdynamiek". "Soms vonden we allemaal iets anders, en dan gingen we allemaal door elkaar praten. Dat werkt niet. Je moet elkaar de tijd geven, en dat hebben we allemaal geleerd."

Juf Hanneke knikt trots als Tijana dat zegt. Het is maar één van de vele dingen die bewijst dat de First Lego League leerzaam is en daardoor z'n plek in de klas verdient. Sabic sponsort de leerlingen van de Klim-Op en ook de namens Sabic uitgezonden begeleider Marcel van Elzakker was trots op zijn pupillen. Jan bijvoorbeeld, ontdekte tijdens de First Lego League dat hij van techniek houdt. "Daarmee zou ik wel willen werken", roept hij enthousiast. En Milo, die wordt misschien wel programmeur. De Lego-robot in een hoekje van de klas is in elk geval het begin van een indrukwekkend cv.