Verse chocoladeletters, peperbolletjes en het beste gevuld speculaas: Hirdes De Echte Bakker heeft het allemaal!
Verse chocoladeletters, peperbolletjes en het beste gevuld speculaas: Hirdes De Echte Bakker heeft het allemaal! Foto: Dennis van Loenhout

Typische lekkernijen horen bij de feestdagen

Algemeen

HOOGERHEIDE – Sinterklaas en de kerstdagen worden extra gezellig – en aangenaam – door de typische lekkernijen die bij die dagen horen. Hirdes De Echte Bakker kent het geheim van échte gezelligheid: "Met Sinterklaas en tijdens de kerstdagen ruikt het elke dag heerlijk bij ons in de winkel."

Bedrijfsleider Michael Korsten verheugt zich op de komende feestmaand. "Buiten worden de dagen korter, maar voor ons worden ze juist langer", zegt hij, "maar dat is niet erg, want de sfeer is geweldig. En het feit dat we in die tijd heel veel heerlijke banketstaven en kerststollen uit onze ovens mogen toveren is één van die dingen die het bakkersvak zo mooi maakt."
In de aanloop naar Pakjesavond bakt Hirdes De Echte Bakker dagelijks verse peperbollletjes – de échte pepernoten dus – en zijn er ook diverse prachtige, handgemaakte chocoladeletters te verkrijgen. De banketstaven- en letters zijn elke dag ovenvers en met de kerstdagen geldt dat ook voor de kerststollen. Bij Hirdes De Echte Bakker zijn de kerststollen niet alleen ovenvers, maar ook uniek: "Elke bakker voegt iets eigens toe aan zijn producten", zegt Michael, "natuurlijk doen wij onze uiterste best om onze verse kerststollen zo te maken dat mensen zich erop verheugen, en dat geldt ook voor onze peperbolletjes en banketletters. Natuurlijk kan ik onze recepten hier niet prijsgeven, maar ik kan wel zeggen dat het niet alleen draait om de beste ingrediënten, maar vooral aan de wijze waarop een bakker die samenvoegt. Dat is een kunst die wij al jaren verstaan!"

Dat Hirdes De Echte Bakker zich nu richt op de traditionele lekkernijen voor de feestdagen betekent trouwens niet dat het verse brood daaronder lijdt. "Want ook een lekker luxe ontbijtje hoort erbij tijdens de feestdagen", vindt Michael, "en dat kan niet zonder vers brood. Wij zorgen ervoor!" Na enkele maanden is Michael inmiddels ingeburgerd op zijn nieuwe werkplek in Hoogerheide. Hij blijft erbij dat brood een prachtig product en bakker een schitterend vak is.

Creativiteit
Daarom wil hij jongeren aansporen voor het bakkersvak te kiezen en dat bij voorkeur te leren bij Hirdes De Echte Bakker: "Het is soms lastig om leerlingen te vinden", zegt hij, "ik kan alleen maar benadrukken dat bakker een prachtig vak is. Je bent vrij tijdens de feestdagen, tijdens nachtdiensten kan je heerlijk rustig werken en het levert een mooi extra zakcentje op, en het mooiste blijft de creativiteit die je erin kwijt kunt. De heerlijke geur van een verse kerststol die jij gebakken hebt en die je later meegeeft aan een klant zodat die geur bij hem in huis die ouderwetse gezelligheid brengt, dat is toch gaaf? Wij geven dat mooie vak graag door aan jongeren!"