Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Krachtenbundeling op ODIO-middenveld

PUTTE/OSSENDRECHT – Rivaliserende neven, zussen bij de concurrentie, broers als directe tegenstander. Familiebanden op de voetbalvelden blijven voer voor discussie. Soms bundelt men de krachten en verdedigt met verve dezelfde clubkleuren. Gebroederlijk trekt men schouder aan schouder ten strijde. Dubbelop is apart, in drievoud bijzonder. Een kwartet is zeldzaam. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw herbergde METO uit Hoogerheide een fenomeen.

In een lager elftal opereerden onder leiding van hun vader de gebroeders Pieter, Gerard, Alex en Marcel Wigmans. Anno 2017 doet men in Ossendrecht een verwoede poging om de geschiedenis te laten herhalen. Het woord is aan de voetbalfamilie Melsen!

ODIO deed al eerder van zich spreken. In het seizoen 2010-2011 betekende het handvol invalbeurten voor Dimitri Van Aelst een sportieve hereniging op het hoogste front met zijn oudere broers Wesley en Joery.

Bij METO vormt al enkele jaren het trio Marijn, Johan en Joep plus pa Robert van Kalmthout als grensrechter een vaste waarde voor de roodwitblauwe hoofdmacht. Sinds kort klopt de drie-eenheid Luc, Nic en Raf Melsen steeds nadrukkelijker bij ODIO aan de deur!

Fruit
De bakermat voor de voetbalbroers ligt nabij het fruitbedrijf van de familie aan de Langeweg in Ossendrecht. Uren balden ze met elkaar en vrienden. Ieder op zijn eigen niveau en met leeftijdsgenootjes. Vanuit de ODIO-jeugdopleiding maakten uiteindelijk Luc (27) en Nic (26) in het seizoen 2008-2009 hun debuut, Raf (24) volgde drie seizoenen later hun voorbeeld. Het duurde vervolgens zes jaargangen alvorens ze gezamenlijk zouden optrekken. Met name Luc zorgde lange tijd voor enig oponthoud. "Mijn 'loopbaan' verliep grillig. Nadat ik zo'n beetje aansluiting in ODIO 1 had gevonden werd ik door Cluzona benaderd.

Ik besloot het avontuur in de Derde Klasse te Wouw aan te gaan. Na anderhalf seizoen liep ik tegen een blessure aan. Daarnaast was ik bezig om de groentegroothandel van opa Jansen over te nemen. Het voetbal kwam op een lager pitje te staan. Speelde nog enkele wedstrijd voor ODIO en liet het voetbal enkele jaren voor wat het was.

Tot ik deze zomer wat toernooitjes speelde en het spelletje opnieuw leuk begon te vinden. Met alle gevolgen van dien", aldus Luc Melsen. Een zware voorbereiding volgde, Melsen senior op de weg terug? "Na iedere training en wedstrijd barst ik nog van de spierpijn. Ik ben nog niet helemaal de oude, maar niet ontevreden. Ook de trainer blijkbaar niet want inmiddels tekende ik voor enkele basisplekken. Nog niet helemaal op mijn favoriete plek, maar dat is een kwestie van tijd", knipoogt hij naar broer Nic.

Groenwit
De aanvallende middenvelder lijkt eveneens definitief terug van weggeweest. In de voorbije jaren speelde hij ruim 80 wedstrijden voor groenwit, totdat een armkwetsuur en enkelbreuk hem langdurig van de velden hield. Met ingang van dit seizoen gaat het vooralsnog crescendo. "Het is weer lekker om bij de groep te zitten. Ik merk echter wel dat ik wat anders loop dan voor de breuk, hierdoor heb ik weer wat last van mijn rug. Maar niet piepen, het gaat goed. Het blijft een aparte ervaring om met elkaar in het eerste te spelen. Het voelt heel vertrouwd. Je kent elkaar door en door en zodoende speel je zonder nadenken elkaar de bal toe", vertelt Nic Melsen. Raf Melsen kwam via de succesvolle ODIO-2 formatie van pa Louis Melsen bij de eerste keus van trainer Andy Wierikx.

Ook onder Peter van Oirschot lijkt hij als verdedigende middenvelder onomstreden. Ook ondanks dat hij, vanwege zijn werk als vliegtuigmonteur bij Fokker, niet altijd kan trainen. "Het gaat inderdaad lekker. We hebben ook een goed elftal. Door diverse nieuwe aanwinsten hebben we alle posities dubbel bezet. De onderlinge concurrentie komt het spel ten goede. En daarnaast blijft eindelijk als broers samenspelen mooi om mee te maken."

Onafhankelijk van elkaar wordt de sterke punten gewikt en gewogen. Nic opent: "Luc is een slimme speler, Raf is sterk en een man met overzicht." Raf over zijn broers: "Luc ziet het spelletje en komt langzaam op oude niveau. Nic is een totale voetballer, fel en fysiek sterk." Luc besluit: "Nic is technisch plus harde werker. Van Raf schrok ik. Ik had hem drie jaar geleden voor het laatst zien spelen en vond toen dat hij er niets van kon. Nu vind ik hem een van de beste spelers van het elftal!"

Grenswachters
Zondag wacht de derby met de koploper. Vol vertrouwen reist men naar Putte af. Nic Melsen: "Tegen Grenswachters spelen we meestal goed. Prachtige wedstrijden, vaak op het scherpst van de snede. Zij hebben momenteel een goed elftal, wij echter ook. En daarom, noteer maar 1-3." Luc: "0-2". "Ik teken ook voor de winst. Trainer Peter van Oirschot kent Grenswachters door en door. Wekelijks analyseert hij de tegenstanders en praat ons bij. Voor ons geen Putse geheimen", lacht Raf.

Een kwestie van tijd of vanuit ODIO 3 completeert benjamin Roy Melsen (20) de Daltons uit Ossendrecht. Nic Melsen besluit: "Die is druk met zijn studie in Antwerpen en speelt voor de lol in het derde. We gaan er in ieder geval niet vanuit dat hij zich op korte termijn bij ons aansluit!"

Meer berichten