Kevin Llacer, Miranda Chatrer, Petrus van Genegen en Toon Kramer.
Kevin Llacer, Miranda Chatrer, Petrus van Genegen en Toon Kramer.

Eindzege op de meet

Algemeen

PUTTE – Onbekend maakt onbemind. De tijden dat in iedere straat minimaal een duivenhok te vinden was, liggen inmiddels enkele decennia terug. De vergrijzing binnen de duivensport slaat hard toe, jonge aanwas is er sporadisch. Om de prachtige hobby in Putte een stille dood te laten sterven lanceerde de plaatselijke PV De Grensduif een noviteit, een competitie met geadopteerde jonge duiven!

In april werden vijftig jonge duiven, van 8 tot 12 weken oud, tentoongesteld in het clublokaal Café De Roskam. Hofleveranciers waren Combinatie van Genegen (15), Jos van Oirschot junior (15), Frans van Linden & Zoon (15). Toon Kramer stelde een handvol beschikbaar. Familie, kennissen en vrienden van de show, waren uitgenodigd om voor 20 euro een duifje te adopteren. In een mum van tijd waren alle vijftig duiven verkozen en verkocht. De totale prijzenpot werd gedurende tien wedstrijddagen 'vervlogen'. Naast het wekelijkse zevental aren er voor het eindklassement nog eens negen extra geldprijzen te verdienen. Alle deelnemers werden wekelijks via een journaal bijgepraat over de verrichtingen van hun vliegende raspaardjes. De beleving werd hierdoor groter en groter. Zo waren er zelfs aandeelhouders die eens een kijkje gingen nemen naar de aankomsten van de duiven. William Koenders was zelfs zo enthousiast dat hij het blikje voer van Johan van Genegen overnam en probeerde zijn 'eigen' duif binnen te roepen! Op de vooravond van de allesbeslissende wedvlucht vanuit Orleans was er nog een trio in de race voor de eindoverwinning. 'Dientje' van Toon Kramer leidde de dans, 'Oos Mie' van Miranda Chatrer zat op het vinkentouw en ook 'Bassie' van William Koenders behoorde tot de kanshebbers. Na ruim 421 kilometer waren de kaarten geschud. Uiteindelijk wist ex-Miss Putte Miranda Chatrer met 'Oos Mie' op het hok van Frans van Linden & Zoon al haar mannelijke concurrenten voor te blijven. Toon Kramer eindigde als tweede en 'Speedy' van Kevin Llacer scoorde eveneens een podiumplaats.

Op vrijdagavond 22 september werden de prijswinnaars van de eerste jonge duivencompetitie op passende wijze gefêteerd . Een krachtmeting die volgend seizoen vanwege het succes op herhaling gaat. Op het feestelijk samenzijn werd ook Cor Ketelaars in het zonnetje gezet. Door de voorzitter van Rayon 1 van Brabant 2000 werd hem de zilveren speld van Brabant 2000 uitgereikt. Dit vanwege een halve eeuw rekenaar in dienst van PV De Grensduif.

Onderscheiding voor Cor Ketelaars.