Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Dit kruisbeeld werd ontvreemd van de begraafplaats achter de kerk in Hoogerheide.
Dit kruisbeeld werd ontvreemd van de begraafplaats achter de kerk in Hoogerheide. (Foto: Dennis van Loenhout)

Bestolen kerk hoopt op modern wonder

HOOGERHEIDE – Koperdieven sloegen onlangs toe bij de kerk van Hoogerheide. Enkele koperen regenpijpen en een groot kruisbeeld van de begraafplaats werden buitgemaakt. Door oplettende buurtbewoners wist de parochie erger te voorkomen. Toch loopt de schade in de duizenden euro's, en de emotionele schade van het verdwenen kruisbeeld is nog vele malen groter.

De kans is klein, maar de parochianen hopen dat Pokémon Go kan helpen om het beeld terug te vinden. Anton van der Wijst en Ad Schouw, penningmeester en secretaris van parochie De Bron, zijn realistisch: "De kans dat het beeld nog terugkomt is klein. Waarschijnlijk moeten we het als verloren beschouwen. Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die zo weinig moraal hebben dat ze een kruisbeeld van een begraafplaats stelen, dat daar notabene stond op de plek waar mensen voor de laatste keer afscheid kunnen nemen van hun dierbare, voor die naar zijn laatste rustplaats op het kerkhof wordt gebracht. We houden hoop op een wonder, het zou erg mooi zijn als we het beeld zouden terugvinden." Het eerste deel van dat gehoopte wonder diende zich aan op de zondag na de diefstal, die plaatsvond in de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 augustus. "We hadden in ons archief geen foto's van het kruisbeeld, dat al ruim 20 jaar op de begraafplaats stond. Tijdens de dienst riep diaken Ryan Keetelaar parochianen op om te zoeken naar foto's van het kruisbeeld", zegt secretaris Ad Schouw, "diezelfde middag nog reageerde één van onze parochianen: zijn kleinzoon speelt het spel Pokémon Go, een spel waarin spelers Pokémons moeten zoeken op plekken in de echte wereld. In dat spel vond die jongen een foto van ons kruisbeeld. Dat is wel erg bijzonder! Die foto willen we nu gebruiken om aan iedereen te laten weten dat ze naar dit kruisbeeld moeten uitkijken."

Ondertussen denkt de parochie na over vervanging van het gestolen kruisbeeld. "Hoe we dat gaan doen weten we nog niet", zegt Anton van der Wijst, "het was een vrij groot beeld, dat ruim 20 jaar geleden vanuit Italië naar Hoogerheide is gekomen en dus behoorlijk kostbaar was." De regenpijpen van de kerk zijn inmiddels vervangen door pvc-exemplaren. Dat betekende een kostenpost van enkele duizenden euro's voor de parochie. "Er zijn slechts vijf regenpijpen meegenomen", zegt Schouw, "van de andere regenpijpen hadden de dieven alle beugels doorgeknipt zodat ze gemakkelijk te verwijderen waren. Een voorbijganger zag de doorgeknipte beugels en waarschuwde ons, waarop wij ze meteen hebben laten verwijderen." De parochie deed aangifte van de diefstal. Maar Schouw, die zelf ruim 40 jaar politieman was, weet uit ervaring dat de kans dat het kruisbeeld wordt teruggevonden, nihil is. "Die dieven weten waar ze heen moeten. Wie weet waar het beeld inmiddels is. Het enige dat wij kunnen doen is mensen oproepen om ons te informeren als ze iets verdacht zien rond de kerken of op kerkhoven."

Reageer als eerste
Meer berichten


Bedrijf van de week