Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Open waterzwemster Kim Kluts is een "afstandsbeest"
Open waterzwemster Kim Kluts is een "afstandsbeest" (Foto: Dennis van Loenhout)

"Hoe langer de tocht, hoe mooier"

LEPELSTRAAT – De stichting Zwemmen Langs Walcheren organiseert zwemwedstrijden langs de Walcherse kust en is trots op het feit dat Zeeland zich ontpopt als dé provincie voor zeezwemmers van heinde en verre. Bij de junior dames worden de wedstrijden gedomineerd door één supertalent: de 14-jarige Kim Kluts uit Lepelstraat. Kim is een "afstandbeest" met als motto "hoe langer de tocht, hoe mooier."

Toen Kim Kluts nog maar 7 jaar oud was deed ze al mee met alle afstandsproeven in het Steenbergse zwembad De Meermin. Zo klein als ze was, Kim zwom toen al rustig een uur aan een stuk. Op latere leeftijd ging ze deelnemen aan triathlons, waarbij ze de spierkracht die ze opdeed bij het hardlopen en fietsen goed wist te gebruiken in het zwembad en het open water. Want hoewel ze drie keer per week haar techniek en conditie traint bij de Bergse zwemvereniging De Krabben is er wat Kim betreft niks mooier dan zwemmen in open water. Ze verwoordt het zelf als volgt: "als ik het niet kan doen word ik een beetje verdrietig. Als ik zwem in het open water maak ik mijn hoofd leeg. Het is ontspanning."

Ontspanning of niet, Kim houdt van competitie. In 2016 domineerde ze de wedstrijden in de serie Zwemmen Langs Walcheren bij de junior dames. Dit jaar won ze twee van de drie wedstrijden die ze zwom, die van Oostkapelle naar Domburg en die van Westkapelle naar Zoutelande. In haar laatste wedstrijd werd, waarin ze van Dishoek naar Zoutelande zwom, werd ze tweede. "Een knieblessure", verontschuldigt ze zich. "We zijn naar Lepelstraat verhuisd vanuit Nieuw-Vossemeer. Vroeger fietste ik van daar naar mijn school in Middelharnis, maar nu zit ik in Bergen op Zoom op school en fiets ik een stuk minder. Daardoor zijn mijn spieren zwakker geworden en heb ik deze blessure opgelopen. Ik hoop weer met triathlons te kunnen beginnen, maar als dat niet lukt ga ik in elk geval meer trainen."

Het mag duidelijk zijn: Kim barst van de ambitie. Ze wil niet alleen graag een NK zwemmen, ze wil dan ook in de top 10 eindigen. Minstens. En van de Olympische Spelen droomt ze misschien ook wel, hoewel ze bescheiden is: "Sharon van Rouwendaal won vorig jaar goud op de 10 kilometer open water in Rio de Janerio. Echt heel gaaf, maar dat niveau heb ik niet. Er zijn zwemmers die nog veel beter zijn dan ik, zo is het gewoon." Olympisch zwemmer Maarten van der Weijden wil volgend jaar de Elstedentoch zwemmen om geld in te zamelen voor zijn Maarten van der Weijden Foundation, die kankeronderzoek steunt. Kim Kluts wil niets liever dan meezwemmen: "Maar Maarten van der Weijden wil dat iedereen die meezwemt 1000 euro sponsorgeld ophaalt. Ik hoop heel erg dat me dat lukt."

Maar wat er ook gebeurt: Kim Kluts blijft van haar sport houden. Ze kan uren vertellen over hoe in zee tegen de wind en golven inworstelt. En hoe zwaar dat ook is: vijf minuutjes na een wedstrijd is Kim weer hersteld, en zou ze nóg wel een wedstrijdje willen zwemmen. Tijdens wedstrijden – die gemiddeld tussen de 3 en 7 kilometer lang zijn – zwemt Kim voornamelijk borstcrawl. "Bij hoge golven moet ik wel eens schoolslag zwemmen omdat ik anders niet zie waar ik naartoe ga. Dat vind ik de vreselijkste slag die er is, want hoe hard ik ook probeer, ik kom er niet mee vooruit. En ik wíl juist vooruit. Hoe langer de wedstrijd, hoe liever!"

Reageer als eerste
Meer berichten


Bedrijf van de week