Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Het ene lintje nog onverwachter dan het andere

Algemeen

BERGEN OP ZOOM -  “Je bent een berekenend man, en hoewel dat vaak geen compliment is, is het voor jou juist wél een positieve kwalificatie”, sprak burgemeester Margo Mulder. Toen Ariaan Nefs het podium van Stadsschouwburg De Maagd verliet als kersverse gedecoreerde, werd het volgende lintje aangekondigd in een filmpje, waarin Rob van den Aarsen, voorzitter van de Stichting BOV als aanvrager in beeld kwam. 

“Dat vond ik raar”, zegt Ilse, “want als iemand van de BOV een lintje zou krijgen zou ik het toch hebben moeten weten?” Ilse is al sinds 2007 secretaris van de BOV, maar is ook actief als geweest voor de Incasso Burgerij als collectant, als secretaris voor de stichting Poptocht, en als deelneemster aan de Maria Ommegang. Ilse werd door zowel de BOV-voorzitter als de burgemeester geprezen om haar loyaliteit, trouw, energie en tomeloze inzet: “Heel bijzonder om een lintje te krijgen”, vindt ook zij, “zeker als je samen met je vader op het podium staat. Ik had het helemaal niet zien aankomen. Het had eigenlijk zíjn dag moeten worden, maar nu is het ónze dag.”

Naast de “Halsterse” Koninklijke onderscheidingen voor Ariaan Nefs en zijn dochter Ilse, werd ook Halsternaar Martin Hommel op 26 mei gedecoreerd. In Lepelstraat was er een onderscheiding voor Betsy de Kock. Beide lintjes kwamen onverwacht, maar het één nog onverwachter dan het andere.

Geschrokken

“Ik ben nog nooit zo geschrokken”, zegt Betsy de Kock (63) terwijl ze de tranen uit haar ogen veegt en kijkt naar het oranje lintje dat burgemeester Margo Mulder haar zojuist heeft opgespeld. Bij de lintjesregen is De Kock altijd aanwezig. In haar huidige rol als gemeenteraadslid omdat ze het belangrijk vindt om te weten wie er onderscheiden wordt, en in haar vroegere rol als journalist – voor onder andere deze krant – om verslag te doen van de lintjesregen: “Ik zorgde er altijd voor dat ik de gedecoreerden feliciteerde, soms stuurde ik zelfs nog een bloemetje na. Het was ook altijd mooi om te zien hoe mensen naar De Maagd werden gelokt met allerlei mooie smoezen en hoe verrast ze dan waren. En nu? Nu het me zelf overkomt heb ik he-le-maal niks in de gaten gehad. Dat de GBWP-fractie een paar extra mensen meenam deed geen belletje rinkelen, en dat Paul Schut me vroeg om als voorzitters van de Oranjeverenigingen van Halsteren en Lepelstraat te gaan kijken vond ik prima, ik was toch al van plan om te gaan. Pas toen ik voor De Maagd mijn man uit de auto zag stappen wist ik het ineens. Toen pas!”

De Kock werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege haar voorzitterschap van de Lepelstraatse Oranjevereniging, haar inzet voor de Lepelstraatse SKW en haar verschillende rollen bij TV Lepelstraat, waar ze al 40 jaar een bestuursfunctie vervult. Burgemeester Margo Mulder werd eerder dit jaar door De Kock meegenomen naar Lepelstraat, bij wijze van kennismaking: “Dat bezoek was een draaikolk van jewelste”, zegt de burgemeester, “je kent alles en iedereen in Lepelstraat en jouw verdiensten voor Lepelstraat stralen af op de hele gemeenschap. In de aanvraag stond niet voor niks: ‘Lepelstraat is Betsy, Betsy is Lepelstraat’.” Dat ze is onderscheiden noemt De Kock “fantastisch”. “De emotie die ik altijd al zag bij anderen die een lintje kregen komt nu even keihard bij me binnen. Dit is echt heel mooi.”

Speciaal

Halsternaar Martin Hommel was een stuk minder verrast dan Betsy de Kock toen hij naar het podium werd geroepen. Zijn staat van dienst, voornamelijk achter de schermen, bij onder andere de stichting Poptocht, de BOV, het Berregs Leut Tejater, de Stichting BAM, de Stichting Wilde Mossels en Harmonie Concordia is enorm. Iedereen typeert hem als een man voor wie geen uitdaging te groot is, en met hem samenwerken is een feest. Hij zegt: “Dit verwacht je natuurlijk nooit, maar ik merkte vandaag om alles om me heen al dat er iets speciaals stond te gebeuren. Dus in die zin ben ik niet zo verrast. Maar wat ik doe, doe ik niet voor een lintje, dat doe ik gewoon omdat ik het leuk vind. Maar het is wel heel speciaal om mee te maken. Om op deze manier te worden gewaardeerd voelt gewoon heel goed.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding