Ontmoetingsruimte De Wip van zorgcentrum Mariahove was bij de uitreiking van de Roparuncheques als vanouds gevuld met blije gezichten.
Ontmoetingsruimte De Wip van zorgcentrum Mariahove was bij de uitreiking van de Roparuncheques als vanouds gevuld met blije gezichten. Foto: Dennis van Loenhout

Roparuncheques voor lokale doelen

Algemeen

OSSENDRECHT – Het was lang geleden. Té lang, dankzij corona. Vorige week kon het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht eindelijk haar mooiste traditie voortzetten: cheques met mooie bedragen uitdelen aan lokale doelen die het leven van kankerpatiënten mooier maken.

In 2022 haalde Ossendrecht de tweede plek in de verkiezing tot Roparunstad van het Jaar. Daarmee kreeg het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht een cheque van 11.000 euro, geld dat verdeeld mag worden onder lokale goede doelen. De kenner weet bovendien dat Ossendrecht de verkiezing in 2023 zelfs won, met een prijs van 22.000 euro als gevolg. Dat geld komt er nog aan, maar met het prijzengeld uit 2022 kon CDRO al heel wat moois doen, en zo veel regionale kankerpatiënten helpen. Ontmoetingsruimte De Wip van zorgcentrum Mariahove, de traditionele plek voor de uitreiking van de Roparuncheques, was als vanouds gevuld met blije gezichten.

CDRO-voorzitter Nick Michielsen herinnerde zijn publiek - waartoe ook burgemeester Steven Adriaansen en Roparundirecteur Lesly Wolters behoorden - nog maar eens aan het belang van de Roparun: “Vroeger vond ik het een leuk dorpsfeest, maar toen wist ik nog niet wat daarachter zat. Wat ik nu doe, doe ik niet voor de gezelligheid, hoewel we het onderling echt wel gezellig hebben. Nee, ik doe het voor de mensen die de hulp van de Roparun hebben, die er niet staan bij de doorkomst. Hen wil ik iets moois meegeven, en door een mooie doorkomst te organiseren kunnen we dat doen, dat zien we hier vandaag. Om de ware betekenis van de Roparun te kunnen begrijpen heb je een kras op je ziel nodig. Daarom zeg ik ook altijd dat ik het allerliefste zou willen dat er geen Roparun nodig zou zijn. Maar het is wel nodig, en daarom is onze Roparundoorkomst zo belangrijk.”
Voor Stichting ‘t Opkikkertje is er een cheque van 2000 euro. Die wordt gebruikt om twee sta-op stoelen te kopen voor de bungalows van de stichting, waarin mensen met een ziekte of beperking kunnen genieten van een vakantie op de Brabantse Wal. Voor Mariahove was er een cheque van maar liefst 3000 euro. Locatiemanager Esther Cleeren vertelt dat dit geld wordt ingezet voor de aanschaf van een snoezelbad, om zo de palliatieve zorg in Mariahove nog beter te kunnen maken.
De Stichting Emoties, die zich inzet om wensen van kankerpatiënten te vervullen, kreeg maar liefst twee cheques.

De eerste, van 451 euro en 80 cent, werd aan voorzitster Nellie Moerkens overhandigd door Mike Arts en Johnny Goossens, twee van de kanjers die het geld zelf bij elkaar liepen tijdens de kindersponsorloop op de avond vóór de Roparundoorkomst. De andere cheque, van 6000 euro, zorgt ervoor dat de Stichting Emoties weer veel kankerpatiënten uit de gemeente Woensdrecht kan helpen om hun ziekte even te vergeten. Burgemeester Steven Adriaansen zegt dat hij niet kan wachten tot ook het prijzengeld van 2023 wordt verdeeld, en hij hoopt dat Ossendrecht ook dit jaar weer hoge ogen gooit tijdens de Roparundoorkomst: “Hoe mooi is het om dit als Ossendrecht te kunnen doen?”, zegt hij, “ik help waar ik kan.”

Ook van Roparundirecteur Lesly Wolters kreeg CDRO lovende woorden. Hij belooft dat zijn Stichting Roparun het in de toekomst nog makkelijker gaat maken om het prijzengeld uit de verkiezing tot Roparunstad van het Jaar – die vanaf dit jaar “Mooiste Roparundoorkomst” gaat heten – te verdelen onder lokale doelen: “Die wijziging is mede tot stand gekomen door de gesprekken met de Ossendrechtse organisatie. Dat bewijst nog maar eens dat Ossendrecht een heel bijzondere plek is voor de Roparun.”

CDRO-voorzitter Nick Michielsen