Van links naar rechts: Marlies van Lier, Kees Jan de Vet, Ingeborg Roks, Erwin van Beljouw en Rob Adams tijdens het panelgesprek over de toekomst van Woensdrecht.
Van links naar rechts: Marlies van Lier, Kees Jan de Vet, Ingeborg Roks, Erwin van Beljouw en Rob Adams tijdens het panelgesprek over de toekomst van Woensdrecht. Foto: Jolanda Hugens Kommers

Toekomst Woensdrecht 2050

Algemeen

WOENSDRECHT - Een nieuw hoofdstuk in de toekomstvisie van Woensdrecht is dinsdagavond gestart. In een drukbezochte bijeenkomst in theater Kloosterhof wierp de gemeente samen met inwoners een blik vooruit naar 2050. Onder leiding van dagvoorzitter Marlies van Lier werden ideeën en uitdagingen besproken, met bijdragen van diverse experts.

Leefbaarheid in de toekomst

De avond begon met een krachtige presentatie van Rob Adams van Six Fingers, over het belang van toekomstdenken in de vorm van het stellen van vragen. Er werd het belang van innovatie en het aanpassen aan onvoorspelbare veranderingen benadrukt. Adams haalde aan hoe de snelle technologische ontwikkelingen, zoals die van mobiele telefoons en kunstmatige intelligentie, ons dwingen om flexibel en vooruitstrevend te denken. Zijn woorden vonden weerklank bij de aanwezigen, die via een interactieve ‘catch box’ microfoon daarna vragen konden stellen.

Waterschap Brabantse Delta

Aanzienlijke uitdagingen zoals klimaatverandering en vergrijzing stonden centraal in het panelgesprek. Dijkgraaf Kees Jan de Vet van Waterschap Brabantse Delta sprak over de noodzaak van innovatie in waterbeheer, gezien de toenemende droogte op de Brabantse Wal. “We moeten onze systemen anders inrichten om regenwater beter vast te houden”, aldus De Vet, die benadrukte dat lokale en regionale samenwerking essentieel is voor waterbeheer en natuurbescherming.

Innoveren in de zorg

Ingeborg Roks, bestuurder bij zorginstelling tanteLouise, belichtte de impact van demografische verschuivingen. Met een verwachte toename van het aantal ouderen, onderstreepte ze het belang van technologische hulpmiddelen die zelfredzaamheid bevorderen, zoals hulpmiddelen waarmee ouderen zelfstandig steunkousen kunnen aantrekken. Dit illustreert de noodzaak voor innovatie in de zorgsector, niet alleen om kosten te drukken maar ook om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Aviolanda

Luitenant-kolonel Erwin van Beljouw van de Koninklijke Luchtmacht en het businesspark Aviolanda sprak over het belang van het aantrekken en behouden van talent in de regio. Hij benadrukte ook de inzet op duurzaamheid, zoals het aansluiten bij het waterstofnet, wat bijdraagt aan de vergroening van de luchtmachtbasis.

Bij de bijeenkomst waren er ongeveer driehonderd mensen uit de gemeente Woensdrecht aanwezig: circa de helft van hen gelooft via een enquête dat Woensdrecht ook in 2050 een prettige plek om te wonen en werken zal blijven. Burgemeester Steven Adriaansen kondigde aan dat er vervolgstappen worden gezet met een enquête en een jongerenevent, om zo de stem van alle generaties in de toekomstplannen te waarborgen.

De avond werd afgesloten met de boodschap dat de uitdagingen groot zijn, maar dat er door gezamenlijke inspanning en open dialoog met alle inwoners, van jong tot oud, stappen gezet kunnen worden naar een duurzame en leefbare toekomst in Woensdrecht.

Hoe nu verder? 

- Speciaal voor jongeren wordt er voor de zomer nog een evenement georganiseerd;
- De gemeenteraad voert gesprekken met inwoners; - Het college van burgemeester en wethouders organiseert gesprekstafels.